Mijn ervaring met duiken

Hoi, hier een blogpost over een van mijn hobby’s, duiken!

 

Hoe kwam ik bij duiken?
Duiken was een sport waar ik voor het eerst echt mee in aanraking kwam toen ik in 2013 met vriendin Michelle en haar familie op vakantie naar Turkije ging. Zij en haar vader doken graag en op die vakantie maakte ik mijn eerste proefduik! Ik vond het toen al erg leuk maar heb er toen jaren eigenlijk niks meer mee gedaan.

Tot afgelopen jaar! Voor mijn studie zocht ik een leuke stageplek op de Canarische Eilanden en zo vond ik een plek bij de duikschool One Two Dive op Tenerife. Daar kreeg ik de kans om mijn stagevergoeding om te zetten in duikcursussen en zo heb ik uiteindelijk veel duiken gemaakt!


Wat is duiken?
Duiken is een sport waarbij je door hulp van apparatuur op een grote diepte voor een lange tijd onder water kunt blijven. Hierdoor kun je genieten van de onderwaterwereld zonder dat je naar boven moet om lucht te halen!

Je hebt een tank met lucht op je rug, die zit vast aan een soort ‘vest’ dat om je schouders hangt. Dat vest kan zich ook deels vol laten lopen met lucht uit je tank, hierdoor kun je stijgen (meer lucht in het vest is meer drijfkracht) of dalen (minder lucht in het vest dus minder drijfkracht). Daarnaast heb je dingen mee zoals een duikbril, wetsuit, etc. Bij elkaar is het best veel wat je mee moet nemen!

Bron Scuba.com & Merriam Webster

Als je eenmaal (diep) onder water bent is er vaak van alles te zien, zoals vissen, schildpadden of bijzondere planten/rotsen. Dit verschilt natuurlijk heel erg van de plek waar je duikt.

Een duik duurt gemiddeld tussen de 30 en 60 minuten. Je verbruikt onderweg namelijk lucht uit je fles om te ademen en op een gegeven moment raakt dat op en moet je terug! Hoelang je erover doet voordat je fles leeg is hangt van de persoon af maar als je met een groep duikt ga je meestal allemaal terug wanneer een persoon weinig lucht meer heeft.

 

Mag je zomaar duiken?
Wanneer je niet weet wat de gevaren van duiken zijn kan het heel gevaarlijk zijn om zomaar zonder uitleg gehad te hebben te beginnen met duiken. Wanneer er op 20 meter diepte iets gebeurd kun je niet met elkaar praten om het op te lossen en vanwege het drukverschil door de diepte moet je ook goed opletten voor je longen. Daarom zijn er verschillende brevetten die je moet halen om verschillende soorten duiken te mogen maken. Ook voor verzekeringen en duikscholen waar je mee wil gaan duiken is het belangrijk om een bewijs te hebben van jouw niveau.

Er zijn verschillende organisaties die het lesmateriaal aanbieden en een certificaat kunnen uitbrengen, de bekendste zijn waarschijnlijk PADI en SSI. Een duikschool is aangesloten bij zo’n organisatie en wanneer je een cursus behaald mag je duikschool je het certificaat uitreiken.

IMG_8311Er zijn verschillende cursussen op verschillende niveaus. Ik gebruik in deze post nu het voorbeeld van de organisatie PADI (omdat ik daar les in heb gehad) maar de andere organisaties hanteren vergelijkbare niveaus.

Proberen (‘Try dive’ of ‘discover scuba diving’ (DSD))
Als je eerst wil weten of het je überhaupt wel leuk lijkt om te duiken of gewoon kennis met de sport wil maken kun je altijd een begeleide proefduik doen. Hierbij krijg je in een (half)uurtje uitleg over de basics van duiken en tijdens de duik gaat er een instructeur mee die jou goed in de gaten houdt en begeleid.

Beginner (Open Water Diver)
Wanneer je vaker wil gaan duiken is het nodig om een echt certificaat te halen. Je begint dan met het beginner certificaat, de open water diver. Hier begin je met het leren van skills in het zwembad, bijvoorbeeld het stijgen en dalen, verwijderen van water uit je masker en het vinden van een goed balans. Hierna heb je echte duiken in ‘open water’ dus een zee of groot meer. Je mag wanneer je dit brevet gehaald hebt duiken tot 18 meter en er wordt sterk geadviseerd nog met een begeleider (bijvoorbeeld assistent instructeur) te duiken.

Gevorderd (Advances Open Water Diver)
Wanneer je je OW hebt gehaald kun je door naar de volgende stap, de advanced cursus. Hierbij kies je verschillende specialisaties zodat je meer leert over verschillend soorten duiken en ook leert navigeren met een kompas en (diep) duiken tot 30 meter.

Specialisatie (Rescue diver)
Daarna zijn er allerlei specialisaties te doen. Hier kom ik misschien later in een blogpost nog op terug. De specialisatie die ik heb gedaan is de ‘rescue diver’. Hier leer je om andere duikers te redden en hoe te handelen in noodsituaties.

Assistent instructeur (dive master)
De stap die na de rescue diver komt is assistent instructeur! Hier mag je mensen met een certificaat begeleiden en de gids zijn onder water. Het lijkt me erg leuk om deze cursus te doen en dus als ‘werk’ te duiken! De cursus is echter erg prijzig en het kost wat tijd (tussen de 1,5 en 3 maanden) om te leren, dit is voor mij dus helaas iets voor in de toekomst.

Instructeur
Deze spreekt voor zich, hierbij ben je ‘docent’ duiken en kun je andere mensen leren duiken, verschillende cursussen geven en de certificaten uitreiken! Hier kun je ook je fulltime beroep van maken door bij een duikschool te werken.

Naast alle brevetten die je kunt halen is het ook heel belangrijk om ervaring op te doen. Hoe meer duiken je maakt hoe meer rust en zelfverzekerdheid je krijgt onder water en hoe groter de kans dat je meer geniet van wat je ziet om je heen!

 

Dit was wat samengevatte informatie over duiken! Misschien dat ik binnenkort nog een blogpost rondom het duiken schrijf. Hebben jullie wel eens gedoken?

Saskia

Hoi! Mijn naam is Saskia, afgestudeerd aan de bachelor 'Tourism Management' en de master 'Duurzaam Toerisme' Ik hou van varen, sporten, duiken en reizen. En dat laatste is ook de reden dat ik deze blog ben gestart! Ik ben gek op reizen en wilde graag mijn ervaringen met anderen delen. Op mijn blog deel ik daarom reisverslagen van mijn vakanties, reistips en allerlei andere dingen die mij interesseren!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie