Je bekijkt nu Reistip: Australische outback in de zomer, te doen of niet?

Reistip: Australische outback in de zomer, te doen of niet?

Hoi! Wie mijn reisverslagen vanuit Australië heeft gelezen heeft kunnen zien dat ik midden in de Australische zomer naar de outback ben vertrokken. Toen ik mijn plan aan een aantal mensen vertelden verklaarden ze mij voor gek, naar de outback op het heetste moment van het jaar! In deze blog deel ik of het echt zo erg was en waar je rekening mee moet houden.

Wat is het beste seizoen om naar de outback te reizen?
In de zomer is de gemiddelde temperatuur in de outback overdag tussen de 30 en 45 graden en ’s nachts rond de 25 graden. In de winter is het overdag rond de 25 graden maar kan het ’s nachts onder de 10 graden worden.
Veel georganiseerde tours kamperen ’s nachts in het gebied rondom Uluru. Hier slaap je in een ‘swag’, eigenlijk een slaapzak van plastic zonder echte overkapping. In de winter kan het ’s nachts echt koud worden terwijl je in de zomer ’s nachts niet eens een slaapzak nodig hebt.

Rondom Uluru (de bekende ‘rock’ in de outback) zijn er veel wandelingen, in de zomer zijn sommige lange wandelingen afgesloten (vanwege gevaar voor uitdroging) en zal je de kortere routes moeten volgen. Ook zal je in de zomer veel beter voorbereid op het warme weer en felle zon moeten zijn. De winter heeft echter als nadeel dat het ’s nachts echt koud kan worden en je warme kleding nodig hebt. De ideale seizoenen zijn dus de herfst en lente waar de wandelingen door kunnen gaan en het niet te koud of te warm is.

Dit betekent echter niet dat je in de zomer of winter niet zou moeten gaan. Zolang je je goed voorbereid is het in elk seizoen erg leuk om de outback te bezoeken! Hieronder deel ik mijn tips om de outback in de zomer te overleven:

Tips om de hitte te overleven
– Water
De meest voor de hand liggende tip maar ook zeker de belangrijkste, genoeg water drinken! Voor alle wandelingen rondom Uluru is het verplicht om 3 liter water in je tas mee te nemen, anders kun je een hoge boete krijgen. Officieel wordt in dit gebied geadviseerd om 1 liter water per uur te drinken, dat is natuurlijk wel erg veel maar het geeft wel aan hoeveel water je verliest door te zweten. Neem dus minstens twee 1,5 literflessen met water mee. Voor elke wandeling staan waterpunten waar je je flessen weer kunt aanvullen.

Klik hier voor grote waterflessen*

– Hydralite (zout)
Door veel te zweten raakt je lichaam niet alleen veel water kwijt maar ook veel zout. In veel gevallen is het gebrek aan die zouten in je lichaam zelfs gevaarlijker dan het gebrek aan water. Als je veel zweet en wel veel water drinkt is de verhouding zouten in de lichaam een stuk lager. Daarom is het erg verstandig extra zouten in te nemen om uitdroging te voorkomen. In Australië verkopen ze zakjes met poeder dat je kunt oplossen in een beker water, ze verkopen dit in allerlei smaakjes. Echt lekker is het niet maar belangrijk wel! Het merk ‘Hydralite’ heeft verschillende smaken en werkt goed. Een andere optie is het drinken van kokosnootwater of sportdrankjes, het is vooral belangrijk dat er veel ‘electrolyten’ in zitten, dit staat vaak op het label al aangegeven.

Klik hier voor electrolyte drankjes*

– Hoed + zonnebrand
De zon in de outback is ontzettend sterk en tijdens de wandelingen is er bijna nergens schaduw te vinden. Het beschermen tegen de zon is dus ook erg belangrijk. Zonnebrand met factor 50 is een must (breng het om de 2 uur aan, door het zweten kan de zonnebrand snel verdwijnen) maar een grote hoed is net zo belangrijk. Een petje beschermd vooral de bovenkant van je hoofd maar ook je nek kan het zwaar te verduren krijgen tijdens een wandeling in de brandende zon. Er wordt dus sterk aangeraden om een echte hoed te dragen. Daarnaast kan het prettig zijn om een theedoek mee te nemen en die nat te maken om over je nek en schouders te leggen als verkoeling en extra bescherming.

Klik hier voor hoeden en klik hier voor zonnebrand*

– Vliegennet
Misschien iets waar je niet zo snel aan denkt maar de outback zit vol met vliegen. Dan heb ik het niet over een paar vliegjes maar over tientallen vliegen die niks liever willen dan op je hoofd zitten. Ik weet niet of ze aangetrokken worden door de geurtjes van zonnebrand of dat ze mensen erg leuk vinden maar de vliegen doen niks liever dan om je hoofd zoemen. Naast dat ze op je hoofd gaan zitten kruipen ze ook zomaar je oren of neus in, en dat is echt net zo vervelend als het klinkt. Er worden daarom speciale ‘fly nets’ verkocht, eigenlijk is het een stuk gaas dat je over je hoofd trekt waardoor de vliegen niet meer op je huid komen. Als je het vliegennet over je hoed trekt komen de vliegen nog steeds op het gaas zitten maar zitten ze niet meer op je gezicht en hoef je niet meer om de paar seconden met je handen te wapperen om ze weg te krijgen. Dit is dus ook echt een aanrader!

Klik hier voor een vliegennet*

Als je je goed voorbereid kun je zeker in de zomer naar de Outback! Ben jij wel eens in de outback geweest?

 

 

* Deze linkjes zijn affiliate linkjes. Als jij via deze link iets besteld ontvang ik daar een kleine commissie op, dit kost jou niks extra’s!

Saskia

Hoi! Mijn naam is Saskia, afgestudeerd aan de bachelor 'Tourism Management' en de master 'Duurzaam Toerisme' Ik hou van varen, sporten, duiken en reizen. En dat laatste is ook de reden dat ik deze blog ben gestart! Ik ben gek op reizen en wilde graag mijn ervaringen met anderen delen. Op mijn blog deel ik daarom reisverslagen van mijn vakanties, reistips en allerlei andere dingen die mij interesseren!

Geef een reactie