Krakau, Polen – Deel 4

Hoi! Hier het vierde deel van mijn reisje naar Polen. Vandaag een dag met iets minder gezellige foto’s want we gingen naar Auschwitz.

 

Krakau ligt ongeveer een uur rijden van Auschwitz en overal wordt aangeraden deze plek te bezoeken als je er in de buurt bent. Wij wilden dit ook graag en hadden bij het hostel een tour geboekt. Vanaf 1 april moet je verplicht met een gids door het kamp maar omdat we vrij laat keken waren alle Engelse gidsen al volgeboekt. Via het hostel boekten we een tour naar Auschwitz I en Auschwitz II – Birkenhau waarbij we ook met een busje werden opgehaald bij het hostel.

De dag begon vroeg want het busje zou al om 8:20 bij het hostel zijn. We ontbeten in het hostel en gingen daarna nog snel even naar de supermarkt om broodjes voor de lunch te halen. Overal op internet stond namelijk dat er nergens gelegenheid was om te lunchen. Om 8:20 zaten we in het busje met meerdere toeristen en kwamen we om ongeveer 9:00 aan bij Auschwitz I.

IMG_0277

Hier werden alle busjes in groepen met gidsen verdeeld en moesten we door een veiligheidscontrole. We kregen allemaal een koptelefoon waar we de gids, die door een microfoontje sprak, konden horen. De tour begon onder het bekende bord ‘arbeit macht frei’ en door een poort met prikkeldraad liepen we naar binnen.

IMG_0284IMG_0288

Op het kamp stonden verschillende stenen barakken, de gids vertelde dat dit voor een concentratiekamp ‘luxe’ barakken waren, al sliepen de gevangenen soms met 1000 mensen in één barak.

IMG_0291

Tijdens de tour liepen we verschillende barakken in waar de gids allerlei verhalen bij vertelde. Het waren indrukwekkende verhalen en we werden er erg stil van. Het was erg regenachtig en daardoor zag alles er nog heftiger uit.

Er waren overal veel borden met uitleg over wat er gebeurd was en de gids legde er nog extra dingen bij uit. Uit respect mocht je niet alles fotograferen. Zo was er een kamer met het haar van alle gevangen dat verkocht werd aan de kledingindustrie.

IMG_0296

Dit waren de kamers waar de gevangen sliepen op stro, vaak met tientallen mensen in één kamer.

Ook waren er gedetailleerde stukken die uitbeelden hoe de gaskamers werkten en een muur waar de gevangen geëxecuteerd werden. Je kunt je niet voorstellen dat al deze vreselijke dingen hier waren gebeurd.

Na Auschwitz I werden we met het busje naar Auschwitz II- Birkenhau gebracht waar we ook een rondleiding kregen. Op Auschwitz II waren veel houten barakken die nu ingestort waren, ook was dit kamp ontzettend groot. Ook hier kregen we uitleg van de gids.

IMG_0314

We liepen een tijdje rond en gingen uiteindelijk een stenen barak in die nog wel overeind stond. De binnenkant was erg heftig om te zien en de gids vertelde er veel verhalen nog bij. Zo zagen we ook de ‘bedden’ van de gevangenen waar ze soms met 10 mensen tegelijk lagen.

Na de rondleiding over het tweede kamp werden we met het busje weer terug gebracht naar het hostel.

Het was erg indrukwekkend om in de kampen rond te lopen.

Nadat we even in het hostel waren liepen we naar een burger restaurant en aten we voor €5,00! een hamburger. Nadat we nog een dessert aten liepen we terug naar het hostel om te kijken of het daar gezellig was maar daar was helaas bijna niemand dus liepen we naar de stad om daar nog wat te drinken.

En dat was alweer het einde van de vierde dag! Een heftige dag maar wel erg bijzonder.

Tot bij deel 5!

Saskia

Hoi! Mijn naam is Saskia, afgestudeerd aan de bachelor 'Tourism Management' en de master 'Duurzaam Toerisme' Ik hou van varen, sporten, duiken en reizen. En dat laatste is ook de reden dat ik deze blog ben gestart! Ik ben gek op reizen en wilde graag mijn ervaringen met anderen delen. Op mijn blog deel ik daarom reisverslagen van mijn vakanties, reistips en allerlei andere dingen die mij interesseren!

Geef een reactie