Valencia – Update 3

Hoi, hier het derde verslag van mijn tijd in Valencia! Deze dagen heb ik veel gedaan met mijn huisgenoten, een hoop dingen voor school geregeld en nog meer van de stad gezien!

 

Woensdag 6 september

Woensdag was de dag waar ik al een lange tijd naar uitkeek maar ook een beetje tegenop zag. Ik had namelijk ’s ochtends de bijeenkomst op de universiteit. Ik had van mijn huisgenoten al wat verhalen over hun eerste dag gehoord en was daar niet heel enthousiast van geworden (veel gedoe, lange rijen en onzekerheid over waar ze moesten zijn) dus ik was erg benieuwd naar mijn school. Ik moest om 12 uur op de faculteit van Medicijnen zijn (waarschijnlijk vanwege de grote collegezaal) en kon het gelukkig in een keer vinden.

Ik kwam binnen en eerst was het een chaos van mensen door elkaar en toen dacht ik al, oh oh, maar gelukkig kwam er meteen iemand op me af die me uitlegde waar ik heen moest! Eerst kon je langs tafeltjes lopen waar mensen flyers en informatie gaven over bepaalde dingen zoals studentenkaarten, kamerverhuur etc. Daarna waren er tafels waar letters hingen en bij de tafel met de letter van jouw achternaam kon je een bewijs van je aankomst op de universiteit en een tijdelijke studentenkaart ophalen. Daarna moest je plaatsnemen in een enorme collegezaal en kregen we een presentatie. Ik zat naast een aardig meisje waar ik een tijdje mee kletste en nummers uitwisselde. De presentatie ging eigenlijk vooral over de universiteit is en wat je daar allemaal kunt studeren. Na afloop liep ik samen met een paar meiden die ik kende van de introductiecursus naar een lokaal waar je een ESN kaart kunt ophalen en later fietste ik door naar het kantoor van Erasmus life en Happy Erasmus. Er zijn veel verschillende organisaties voor studenten in Valencia en bij al die organisaties kun je pasjes krijgen/kopen om korting voor dingen te krijgen. Omdat je voor sommige activiteiten zoals dagtripjes ook kaartjes nodig hebt vroeg ik alle pasjes aan die je kon krijgen.

IMG_2856

Daarna was het alweer tijd voor mijn tweede kennismakingsworkshop met Valencia. Helaas was de les erg saai, de docent vertelde niet leuk en hij vertelde over veel dingen die ik al bezocht was. De eerste dag van de workshop was heel erg leuk omdat ik veel nieuwe mensen ontmoette maar daarna sprak het me niet meer zo aan dus ben ik halverwege de les naar huis gegaan.

Weer terug in het appartement besloot ik dat het gezellig zou zijn om gezamenlijk te eten. Ik had zelf al boodschappen voor Ratatouille gedaan en samen met Clara maakte ik dat. We aten het echter niet meteen op maar gingen op de fiets naar de stad voor een gratis rondleiding met gids. We (Birgit, Clara, Sophie en ik waren nogal) waren nogal aan de late kant en toen we een groep zagen weglopen met een gids met een shirt ‘free tours’ zijn we die gevolgd. Helaas bleek dat dit een ander soort tour was dan die we verwacht hadden (veel oninteressante feitjes en lange verhalen). De groep bestond ook uit oudere mensen in plaats van studenten dus het bleek dat we de verkeerde groep gevolgd hadden! Later bleek ook dat we op het verkeerde plein waren om te verzamelen en de goede groep konden we nergens vinden. Omdat het ook een klein beetje aan het regenen was besloten we terug naar het appartement te gaan. Daar moesten we nog even wachten op Liene die aan het hardlopen was maar daarna hebben we heel gezellig met z’n allen gegeten!

Elke woensdagavond zijn er bij verschillende cafés salsalessen en dat leek me superleuk! We oefenden de eerste stappen alvast thuis met een filmpje op Youtube en muziek uit een boxje. Het was heel erg lachwekkend en erg gezellig. Rond 22:00 vertrokken we naar een café waar we gratis een glas Sangria kregen en dansles kregen van een Spaanse man. Het was heel erg leuk, aan de ene kant van de zaal waren mannen en aan de andere kant de vrouwen en we leerden allerlei pasjes en stappen. Dit was zeker voor herhaling vatbaar!

Onze trap is een goede workout maar als je een vermoeiende dag hebt gehad zijn het toch wel erg veel trappen!

IMG_2918

Donderdag 7 september

Donderdag had ik mijn faculteitsbijeenkomst en daar moest ik om 10:00 zijn. Toen ik na een tijdje aankwam (ik was weer verdwaald…) was het superdruk. Er stonden weer rijen voor je achternaam en daar kon je je rooster ophalen. Helaas bleek dat er nogal wat veranderd was in mijn rooster, in plaats van een vak in het Engels te hebben was de taal van bijna alle vakken veranderd in Spaans en ook had ik de vakken op andere tijden en dagen dan ik zelf had ingevuld. In totaal had ik ook nog maar 31,5 punten terwijl ik graag een extra vak wilde voor wat speling mocht ik een vak niet halen. Dat was dus erg balen! Mijn rooster zelf is ook echt gatenkaas en ik heb zelfs les tot 21:30 en 22:00. Dat is wel even iets anders dan in Nederland! Gelukkig heb ik wel elke vrijdag vrij en dat komt goed uit als mensen me willen bezoeken. De komende weken kan ik nog vakken ruilen en toevoegen en 18 september moet alles geregeld zijn. Ik ben erg benieuwd!

Na het ophalen van mijn rooster moesten we een hele tijd in de rij staan om een foto te laten maken voor op onze schoolpas. Het pasje werd meteen gedrukt en kon ik meteen meenemen.

Ik snap nog niet zoveel van de organisatie overal. Er waren honderden studenten maar bij elke tafel zat maar een persoon en ook was er maar een fotografe voor alle mensen. Er leek niet zo goed over nagedacht te zijn maar dat zal vast weer iets Spaans zijn waar ik aan moet wennen!

Toen ik weer terug in het appartement was bereide ik alvast wat avondeten voor en deed ik mijn eerste wasje hier. Het was nog wel even wennen hoe het hier werkt met de wasmachine (we hebben er een in de keuken) want ik had heel veel verschillende stofjes en kleuren kleding dus uiteindelijk heb ik maar een handwas gedaan en daarmee werd alles ook schoon.

De rest van de avond keek ik wat filmpjes en at ik mijn avondeten. Voor de mensen die afvragen hoe ik hier eet, best gezond! Ik ben wel al gewend aan de Spaanse etenstijden (veel later dan in Nederland) maar ik eet tussen de middag niet warm, deels omdat ik het te veel moeite vind om 2x per dag te koken en deels omdat ik daar door het warme weer geen zin in heb. Ik eet heel veel fruit (hier superlekker en goedkoop) en ’s avonds eet ik veel groente en salade. Gek, maar door het warme weer heb ik vanzelf meer zin in gezonde dingen. Later Skypete ik gezellig met mijn oma! Daarna had ik een rustige avond, eindelijk even lekker bijslapen na een vermoeiende week.

Vrijdag 8 september

Vrijdag had ik een vrije dag want de school was gesloten! Ik had al gezien dat het heerlijk weer zou worden en ik had een stranddagje gepland. ‘s Ochtends ontbeet ik rustig, stuurde ik wat mailtjes over mijn stage naar Inholland in Nederland en deed ik nog wat andere dingen op mijn laptop. Daarna ging ik samen met Clara boodschappen doen. Omdat we een hele kleine koelkast hadden moest ik bijna elke dag boodschappen doen omdat ik zo weinig spullen kwijt kon.

IMG_2968

Gelukkig zou er tussen 11:00 en 12:00 een klusjesman komen met een nieuwe koelkast en om wat dingen te regelen! Dat was natuurlijk de Spaanse tijd en rond 13:30 werd er eindelijk aangebeld en stonden er twee mannen met een nieuwe koelkast voor de deur! Ze moesten de koelkast eerst alle verdiepingen omhoogtillen (terwijl het 30 graden was) en daarna de oude koelkast al die verdiepingen weer naar beneden. Later kwamen ze nog terug om wat andere reparaties te doen, zo waren er wat lampen gebroken en waren er nog wat andere dingen zoals kasten kapot. Na een tijdje ging ik samen met Clara en Sophie op de fiets eindelijk naar het strand! Birgit en Liene bleven nog even in het appartement en vertelden later dat de mannen binnen tijdens het werk aan het drinken en roken waren?! Gelukkig heeft Liene ze met hun sigaretten naar buiten gestuurd maar zoiets zou in Nederland niet zo snel gebeuren…

Het was heerlijk zonnig op het strand en ik heb er heel wat uren gelegen. Wat wel een grappig verschil met het Nederlandse strand is, is dat in Nederland de zon van boven de zee komt en in Spanje andersom. Je ligt dus eigenlijk verkeerd om op het strand!

Na een tijdje begon ik wat honger te krijgen en keerde ik terug naar het appartement om wat te eten. Het plan voor de avond was om naar een feest in de club in de ciudad de las artes y ciencias (het architectuurgebouw) te gaan. Ik at het avondeten dat ik nog overhad van gister en zat een tijdje gezellig in de woonkamer met Clara, Birgit en Sophie.

Rond 22:00 gingen we op de fiets (Sophie bij mij achterop) naar de ciudad de las artes y ciencias. Daar ontmoetten we de Franse vriendinnen van Clara en gingen we naar het park jardin de turía voor ‘botellón’. Botellón is een Spaans gebruik waarbij je voor een feest met een groep mensen ergens op straat of een park wat drinkt voordat je naar binnen gaat. Dit omdat de prijzen voor drankjes in bars/clubs soms hoog liggen en het ’s avonds nog warm genoeg is om buiten te zitten. We hadden op Facebook gezien dat er een Erasmus botellón zou zijn maar er zaten vooral kleine groepjes mensen. Uiteindelijk was het heel gezellig met alle meiden en gingen we rond 1:00 naar de club toe, het zou namelijk tot 1:30 gratis zijn.

Toen we daar aankwamen stond er een lange rij, eerst voor de leeftijdcontrole en daarna voor de gastenlijst. Het was een beetje onduidelijk of je 18 of 21 moest zijn om naar binnen te komen dus voor de zekerheid liep ik maar extra zelfverzekerd door en uiteindelijk hoefde ik helemaal geen ID te laten zien (misschien het voordeel van blond zijn). Bij de gastenlijst aangekomen bleek dat het tot 1:00 gratis was (verkeerde informatie geven is natuurlijk manier om meer geld te verdienen) en dat we €16?! aan entree moesten betalen wat een beetje buiten ons studentenbudget viel. We probeerden het ook nog bij de club die eronder zat maar daar gold dezelfde entreeprijs. Uiteindelijk besloten we maar terug te gaan maar bij onze fietsen aangekomen bleek dat de achterlampen van de fiets van Birgit en die van mij waren gestolen. Toen wisten we weer waarom we elke dag zo bezig waren met de sloten en de zadels mee naar boven namen! Gelukkig was het alleen maar een lampje en niet mijn zadel of hele fiets.

We vonden het wel erg jammer dat we niet naar binnen konden maar we hebben nog tijd zat om het nog een keer te proberen!

Zaterdag 9 september

Zaterdag sliep ik lekker uit, dit is waarschijnlijk het laatste vrije weekend voordat ik het druk ga krijgen met school dus wilde ik daar lekker van genieten! Helaas was het bewolkt en wat regenachtig dus kon ik niet naar het strand. Dus gingen we maar shoppen! Aan het eind van onze straat zit een groot winkelcentrum waar we (Birgit, Clara en ik) wat rondkeken. Ondanks de regen was het nog steeds 27 graden maar binnen in de winkels werden de mutsen en winterjassen alweer verkocht! Omdat ik nog echt geen winterkleding wilde kopen liepen we vooral wat rond en eindigden we bij de Carrefour waar ik een nieuw achterlicht voor mijn fiets kocht. Ook kochten Birgit en ik tiewraps om de lampjes vast te binden aan onze fiets zodat niemand ze er zomaar af kon halen.

Helaas begon het een beetje te regenen dus hadden we een binnen activiteit nodig voor de rest van de middag. In de stad zitten een aantal musea en omdat het vorige week niet gelukt was wilden we nu het archeologische museum bezoeken! We (Sophie, Birgit en ik) fietsen er naartoe en kochten kaartjes. Als student krijg je overal in de stad veel korting en het museum was maar €1,00. Het is een heel bijzonder museum want het bestaat uit allemaal vondsten van het oude Valencia van eeuwen geleden! Het was erg leuk om het museum te bezoeken en een aanrader voor een regenachtige dag!

’s Avonds maakten Birgit en Sophie Franse crêpes en die aten we gezellig met z’n allen aan tafel. Ik vind het echt leuk om ’s avonds gezellig aan tafel te zitten en bij te kletsen over alles wat we hier meemaken! Verder gingen we niet al te laat naar bed want de volgende dag zouden we op excursie gaan naar een plek waar we al lang naar uitkeken, Montenejos!

 IMG_3072

Mocht je nog vragen hebben of iets willen zeggen kan dat hieronder in de reacties of kun je me een whatsapp berichtje sturen!

Saludos, Saskia

Saskia

Hoi! Mijn naam is Saskia, afgestudeerd aan de bachelor 'Tourism Management' en de master 'Duurzaam Toerisme' Ik hou van varen, sporten, duiken en reizen. En dat laatste is ook de reden dat ik deze blog ben gestart! Ik ben gek op reizen en wilde graag mijn ervaringen met anderen delen. Op mijn blog deel ik daarom reisverslagen van mijn vakanties, reistips en allerlei andere dingen die mij interesseren!

Dit bericht heeft 0 reacties

 1. Margret

  Tjonge, leuk hoor Saskia om je ervaringen in Valencia te lezen.
  Niet alleen de zon schijnt van de andere kant op het strand, het is ook een behoorlijk andere cultuur. Even wennen denk ik ;-), maar wel een superleuke ervaring!
  Veel plezier en succes met school (vooral als het tot 22.00 uur duurt).

  groetjes,
  Margret (en de groetjes van Carl)

  1. saskiaroos

   Hoi Margret. Inderdaad een groot verschil in de cultuur! Dankjewel! Groetjes Saskia

Geef een reactie