Tips: Reisziekte voorkomen

Naast dat reizen met een auto/trein/vliegtuig/boot leuk is omdat het je naar nieuwe plekken brengt, kan het voor sommige mensen ook vervelend zijn, namelijk als je last van reisziekte hebt. Helaas ben ik een van die personen die er last van heeft. Gelukkig ben ik er wel een beetje achter gekomen wat kan helpen tegen de misselijkheid en vandaag deel ik deze tips met jullie.

 

Hoe ontstaat het?
Reisziekte is eigenlijk een soort ‘verwarring’ in je lichaam. Je hersenen registreren beelden die ze zien en je evenwichtsorgaan registreert bewegingen. Wanneer je reist zijn er vaak veel bewegingen, bijvoorbeeld hobbels en bochten in de weg. Wanneer je niet goed kunt zien welke bewegingen eraan komen (bijvoorbeeld in een vliegtuig of op een boot) kloppen de beelden die je hersenen registreren niet meer met wat je evenwichtsorgaan registreert. Hierdoor kan misselijkheid ontstaan.

 

Naar buiten kijken
Als je tijdens het reizen naar buiten kijkt kun je beter inschatten welke bewegingen eraan komen, bijvoorbeeld bochten of hobbels in de weg of golven op zee. Hierdoor kun je je lichaam beter voorbereiden op wat er komt en word je minder snel misselijk.

Het helpt extra goed als je in een auto voorin gaat zitten of zelf de auto bestuurt.


Geen zoete dingen eten of drinken
Door zoet eten en drinken word je sneller misselijk. Door genoeg water te drinken en niet te veel zoetigheid binnen te krijgen kan het misselijke gevoel soms worden beperkt.


Polsbandjes
Verschillende winkels verkopen polsbandjes met een drukknopje. Dit knopje drukt op een bepaald punt in je pols waardoor de misselijkheid kan worden beperkt. Het is een manier in de Chinese geneeskunde (genaamd acupressuur) die geblokkeerde energiebanen vrijmaakt. Ik heb ze een tijdje geprobeerd en had wel het idee dat ze een beetje werken, het enige nadeel is dat je ze altijd onderweg mee moet nemen.

Of het echt werkt of een placebo-effect is weet ik niet maar het is het waard om te proberen!


Pilletjes
Er bestaan pilletjes die werken tegen misselijkheid en dus goed voor reisziekte gebruikt kunnen worden. Een voorbeeld hiervan is Primatour . Wanneer je last krijgt van reisziekte worden er stofjes vrijgemaakt die je braakcentrum prikkelen waardoor je dus uiteindelijk gaat overgeven. In de pilletjes zitten stoffen die ervoor er zorgen dat het braakcentrum niet geprikkeld wordt en je je minder misselijk voelt.

Ik gebruik dit soort pilletjes vooral wanneer ik uren achter elkaar in een bus moet rijden.

Luisterboeken
Omdat de hele reis alleen maar naar buiten kijken ook wat saai kan worden, zijn luisterboeken een leuke optie! In veel auto’s kun je je telefoon aansluiten op je telefoon en een luisterboek opzetten (of gewoon via de oortjes van je telefoon). Hierdoor heb je toch iets om te doen/te luisteren onderweg en gaat de tijd wat sneller voorbij.


Muziek
Net als luisterboeken is muziek ook een goede manier om je te vermaken! Kies je favoriete muziek uit op je radio, cd of telefoon en luister hier onderweg naar.


Spelletjes onderweg
Als de verveling echt toeslaat zijn er altijd nog woordspelletjes om onderweg te doen. Hierbij kun je ondertussen naar buiten kijken maar ben je wel bezig. Het leukst is natuurlijk als je dit met meerdere mensen doet. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Woordslang
  • Wie ben ik
  • Ik zie ik zie wat jij niet ziet
  • Kentekens raden
  • Geen ja of nee

 Hopelijk werken deze tips voor jullie ook tegen reisziekte!

Saskia

Hoi! Mijn naam is Saskia, afgestudeerd aan de bachelor 'Tourism Management' en de master 'Duurzaam Toerisme' Ik hou van varen, sporten, duiken en reizen. En dat laatste is ook de reden dat ik deze blog ben gestart! Ik ben gek op reizen en wilde graag mijn ervaringen met anderen delen. Op mijn blog deel ik daarom reisverslagen van mijn vakanties, reistips en allerlei andere dingen die mij interesseren!

Geef een reactie