Stage: The underwater winery

Hoi! Even een keer een ander soort blog. Zoals jullie waarschijnlijk wel weten loop ik stage bij een duikschool in Tenerife, One Two Dive.

Naast dat deze duikschool ‘normale’ duiken en duikcursussen aanbiedt hebben ze ook nog een special project waar ze de laatste jaren hard aan hebben gewerkt en die nu geopend kan worden, een onderwater wijnproeverij!

Zoals de naam al zegt is dit een wijnproeverij en opslag, maar dan onder water! Naar dit unieke product heb ik ook onderzoek gedaan voor mijn stageopdracht. Ik ben de afgelopen weken druk op stage geweest met de marketing en het organiseren van een media week voor de opening. Na een lange tijd van onderzoek doen en vergunningen krijgen, wordt de winery over twee weken nu officieel geopend voor klanten!

De klant kan een deze dag boeken bij One Two Dive. Ze gaan ’s ochtends naar de underwater winery waar ze de wijn proeven en duiken. ’s Middags gaan ze naar de winery waar de wijn gemaakt is, Bodega Monje. Meer uitleg over deze hele dag vind je in de brochure waar ik verder in deze blog naar link.

Ik vind het heel bijzonder dat ik het hele proces van dit bijzondere project mee kan maken! Ik heb zelf voor het promotiefilmpje ook de wijn mogen proeven en het is zeker heel bijzonder om dat op 18 meter diepte te doen!

 

Om een beetje een idee te krijgen van wat de underwater winery nou eigenlijk is heb ik hier de tekst die gebruikt wordt in de brochures voor klanten en de eerste versie van het promotiefilmpje geplaatst. Zo krijgen jullie een kijkje in waar ik me mee bezig hou tijdens mijn stage!

De eerste versie van het filmpje:

(Ik ben degene met de blonde staart en witte duikbril)

De website van One Two Dive:

https://onetwodive.com/underwater-winery/

 

De brochure voor de winery (met foto’s):

Winery Booklet

 

De tekst met uitleg:

De Onderwater Wijngaard – Bodega submarina de canarias en 12Dive

Introductie

Doorheen de geschiedenis waren mensen steeds geobsedeerd om de best mogelijke wijn te produceren door kennis over de verschillende productie-processen. Sind we begonnen zijn om ook alles te verkennen wat er onder de zeespiegel ligt, hebben we ook gezonken amphoras en wijnflessen gevonden die, met zeer veel geluk, nog steeds drinkbaar waren met een zeer specifieke smaak.

Vandaag de dag, heeft de procedure om wijnen te verouderen op de zeebodem, de aandacht getrokken en wordt dit meer wetenschappelijk bestudeerd en verbeterd om succes te verzekeren.

Kennis over : Tijd en diepte onderwater – watertemperatuur, stroming, druk, zoutgehalte – welke druiven – wat is de beste kurk om de fles af te sluiten – jonge wijnen, oude wijnen, rood, rosé of wit – en nog veel meer factoren.

We vergaren steeds meer kennis. Hier in Tenerife hebben we zeer interessante omstandigheden om wijn op te slaan in een veilige en optimale omgeving. We gaan zelfs nog een stap verder : ga onze opslagplaatsen bezoeken – aanschouw deze processen met je eigen ogen – en zoals in elke wijngaard : GA DEZE WIJNEN PROEVEN TERPLEKKE WAAR ZE LIGGEN TE RIJPEN.

12Dive is de duikschool die deze – uniek in de wereld – ervaring om wijn te proeven onder water heeft mogelijk gemaakt.

Eerst : De wijnopslag

Bedrijven en personen kunnen hun wijn naar ons brengen hier in Tenerife : reeds gebotteld met onze speciale kurk of klaar om gebotteld te worden met deze kurk hier in Tenerife. De flessen krijgen ook nog een extra bescherming met was. Het aantal maanden onderwater (6, 8, 10 of 12), hangt af van de verlangens van de klant. Natuurlijk geven we ons meest professioneel advies naargelang de druif, ouderdom van de wijn en kleur van de wijn. Voornamelijk jonge wijnen zijn meer actief en zullen veel beter beïnvloed worden door dit enig proces. Ze verouderen 4 tot 6 maal sneller.

We experimenteren nu ook uit op bier, whisky en rum. Producten waarbij ouderdom van groot belang is voor de kwaliteit en smaak.

Wij leveren alle diensten om deze wijnen in de meest veilige en professionele manier op de zeebodem op te slaan. We hebben extra verstevigde marine stalen kisten waarin we per kist tot 8000 flessen kunnen bewaren.

Deze kisten worden bevestigd aan een voet die verankerd is in de zeebodem. Dit wordt uitgevoerd door commerciële duikers die tevens instaan voor inspectie en beveiliging van de opslagplaatsen.

Door deze verankering en openingen in de kisten, hebben stroming weinig vat op de kisten. Ook zijn deze kisten ontworpen tegen diefstal, worden de opslagplaatsen geheim gehouden en van bovenaf in het oog gehouden voor verdachte voorbijgangers.

Nu reeds voldoen we aan alle ecologische regelgevingen en hebben we culturele akkoorden voor meerder opslagpunten rondom het eiland Tenerife.

Milieu-ecologisch voldoen we aan alle vereisten en beter nog : Deze structuren dienen tevens als een kunstmatig riff, dat het marine leven aantrekt en bescherming biedt. Dit zal ongetwijfeld ten goede komen van de marine-diversiteit en de met uitsterven bedreigde en beschermde engelhaaien.

Voor Tenerife, zijn we nu reeds deel van het cultureel erfgoed van de Canarische Eilanden. Dit project is zeer uniek en zal zeer zeker een voordeel zijn voor alle locale wijngaarden hier op de Canarische Eilanden.

En dan : De onderwater wijnproef ervaring (gepattenteerd en enig in de wereld)

Alcohol en duiken is een no-go in de hele scuba-duikwereld, net als het nuttigen van alcohol tijdens je duik.

12Dive heeft de oplossing gevonden door wetenschappelijke studies en ingeniositeit : er bestaat een toelaatbare hoeveelheid wijn die kan geproefd worden, zelfs tijdens een duik onderwater.

Omdat iets drinken tijdens scuba-duiken praktisch onmogelijk is. Zelf als je erin slaagt, zal je ongetwijfeld je drankje verpesten met zout zeewater. Om dit mogelijk te maken, hebben we een duikkersklok gebouwd op 18 meter diepte. Hier kan je in alle comfort je ademautomaat uitnemen en dit wonderbaarlijk en ingenieus product komende van de zeebodem, proeven.

Hoe werkt dit ?

Terwijl je je aan het optuigen bent en luistert naar een meest originele duikbriefing, gaan onze commerciële duikers de duikersklok klaarmaken.

Deze zijn speciaal opgeleid om te verzekeren dat alles perfect verloopt : het openen van alle sloten van de 4 ton wegende deuren die onze schat aan flessen beveiligen tegen diefstal en het starten met het vullen van de duikersklok met lucht.

Bij je aankomst, al duikend en begeleid door twee professionele duikers en de sommelier, is alles klaar, geïnspecteerd, veilig en gepoetst.

Je sommelier zal de door jou geselecteerde fles uit de opslag halen en naar de duikersklok brengen samen met jou. Tijdens het openen van de fles, geeft je sommelier een volledige uitleg en geschiedenis van de wijn en zal hij je een glas aanbieden met 2cl wijn om te proeven.

Na het proeven sluit hij de wijnfles en beveiligt die om terug te duiken naar de kant na een photoshoot. We tuigen af en brengen jullie diezelfde dag nog naar de wijngaard van je fles of deze met een vijf sterren Michelin restaurant. Hier krijg je een rondleiding en kan je meerdere wijnen proeven en natuurlijk iets eten. De chauffeur is niet toegestaan om deel te nemen aan het proeven.

Het is ook mogelijk om je eigen wijnfles mee te brengen voor opslag onderwater. Na de overeengekomen maanden, verzenden we die dan naar jouw gewenst adres. Of, je kan ze natuurlijk ook zelf komen ophalen.

Om nog een meer exclusieve ervaring te hebben, hebben we een handgemaakte ceramische fles ontworpen die je kan gebruiken voor dit proces. Een unieke herinnering aan een ervaring die nergens anders ter wereld mogelijk is.

 

 

 

Saskia

Hoi! Mijn naam is Saskia, afgestudeerd aan de bachelor 'Tourism Management' en de master 'Duurzaam Toerisme' Ik hou van varen, sporten, duiken en reizen. En dat laatste is ook de reden dat ik deze blog ben gestart! Ik ben gek op reizen en wilde graag mijn ervaringen met anderen delen. Op mijn blog deel ik daarom reisverslagen van mijn vakanties, reistips en allerlei andere dingen die mij interesseren!

Geef een reactie