Je bekijkt nu Leren van de Denen – Hygge

Leren van de Denen – Hygge

Tijdens het bedenken van een vakantiebestemming voor deze zomer hadden we het over het land Denemarken. Dit deed me meteen denken aan het Deense begrip ‘Hygge’ dat ik een tijd geleden tegenkwam.

Het begrip

Het Deense woord Hygge kan vertaald worden als ‘gezelligheid’, ‘comfort’, ‘warmte’ en ‘knusheid’.

Waar het in Nederland het begrip gezelligheid vaak wordt genoemd om iets te beschrijven: een knus huis of een gezellige middag, is het voor de Denen een levensstijl en mentaliteit. Ze focussen zich op ‘genieten van de goede dingen in het leven’.

De oplossing voor een winterdip

Een winterdip is het krijgen van een slechter humeur doordat het klimaat in de winter veranderd, de dagen worden korter, het is eerder donker en het is kouder. Door deze factoren kun je minder energie hebben en minder zin krijgen om naar buiten gaan en dingen te ondernemen.

Voor de Denen is Hygge de oplossing om de lange sombere en koude winters te overleven. Dus het creëren van veel gezelligheid en geborgenheid. Het knus maken van je huis met dekentjes, een open haard, kaarsjes en jezelf omringen met familie en vrienden. Oftewel, het binnen zo gezellig maken dat je helemaal niet meer maar buiten wil!

 

Het begrip komt dus overeen met hoe wij Nederlanders over ‘gezelligheid’ denken maar we kunnen nog leren van de Denen en het tot een echte lifestyle maken!

Heb jij wel eens van het begrip Hygge gehoord?

 

 

Foto: The Hygge Manifesto by Meik Wiking

Saskia

Hoi! Mijn naam is Saskia, afgestudeerd aan de bachelor 'Tourism Management' en de master 'Duurzaam Toerisme' Ik hou van varen, sporten, duiken en reizen. En dat laatste is ook de reden dat ik deze blog ben gestart! Ik ben gek op reizen en wilde graag mijn ervaringen met anderen delen. Op mijn blog deel ik daarom reisverslagen van mijn vakanties, reistips en allerlei andere dingen die mij interesseren!

Geef een reactie