Je bekijkt nu Reistip AUS: Onontdekt surfparadijs aan de oostkust, Yamba

Reistip AUS: Onontdekt surfparadijs aan de oostkust, Yamba

Hoi! Ik heb er even over nagedacht of ik deze blogpost wel wilde schrijven maar heb toch besloten mijn tip te delen. Het gaat namelijk om de plek waar ik twee en een halve week ben blijven hangen, Yamba. Dit stadje ligt tussen twee van de bekendste surfplekken voor backpackers, Spot X en Byron Bay. Veel backpackers starten met een surfkamp in Spot X en vertrekken daarna door Byron Bay (of anderson) en slaan daarmee Yamba over. Zonde!

Over Yamba
De grootste charme van dit stadje is dat het nog niet is ontdekt door het massatoerisme, vandaar ook mijn twijfel over deze blogpost. Yamba is een stadje met ongeveer 5500 inwoners en ligt direct aan een 11 mooie stranden.

Surfen
Vanwege het klimaat en de ligging is het het hele jaar lang mogelijk om te surfen en zijn er goede golven voor zowel beginners als profs. Omdat deze plek nog niet ontdekt is door het massa toerisme zijn de prijzen relatief laag. Voor het huren van een board betaal je 20 dollar en voor het volgen van een 3 uur durende les + huur van het board voor de rest van de dag betaal je 30/40 dollar. Dit scheelt je veel geld in vergelijking met populaire surfspots zoals Byron Bay!

Backpackers + verblijfsduur
In Yamba is er maar een hostel, het YHA backpackers hostel. Alle backpackers die Yamba bezoeken verzamelen zich dan ook in dit hostel en er hangt een gezellige sfeer. De twee eigenaren Justin en Shane (broers) kunnen zich goed in backpackers verplaatsen en zijn belangstellend en close met hun gasten. Veel mensen verblijven voor een langere tijd door onstaat er een soort familiesfeer onder de longtermers.

Veel backpackers blijven maar 1 of 2 nachten in Yamba, dat is naar mijn mening niet lang genoeg om de echte sfeer van deze plek mee te krijgen! Er zijn teveel mooie stranden om te bezoeken en te veel goede surfspots om zo snel alweer weg te gaan! Ook is het lastig om wat van de huiselijke sfeer in het hostel mee te krijgen wanneer je er maar zo kort verblijft. Ik raad aan om minstens 5 dagen te blijven, genoeg tijd om surfles te volgen, op het strand te liggen en wat van de omgeving te zien!

 

To Do Yamba

– Surfen
Als je al kunt surfen en een eigen surfboard hebt, kun je zo in Yamba op eigen houtje naar het strand gaan om te surfen. Als je nog een surfboard nodig hebt kun je die voor 20 dollar per dag huren bij het YHA hostel. In de zomer heeft het water een hoge temperatuur en is een wetsuit niet nodig.

– Surfles bij Surf Camp Down Under
Als je nog nooit hebt gesurft of nog wat extra lesjes nodig hebt kun je surflessen volgen bij Surf Camp Down Under. Ze zijn gelokaliseerd in het YHA hostel en bieden zowel losse lessen als strippenkaarten aan. Je hebt een losse les voor 40 dollar of twee lessen voor 60. In beide gevallen mag je het board voor de rest van de dag gebruiken. Shane en Shane (erg toevallig) geven enthousiast les en bieden een garantie dat je aan het eind van de les minstens een keer op je board hebt gestaan!

Shanes Tour
In Yamba is Shanes tour een van de bekendste dingen om te doen voor backpackers. Voor 20 dollar neemt Shane je een aantal uur mee op tour in de omgeving van Yamba. Helaas mag ik niet helemaal verklappen wat je allemaal ziet en doet tijdens de tour vanwege Shanes gezegde: ‘What happens on the tour, stays on the tour’. Ik kan wel vertellen dat je gaat cliffjumpen, verschillende stranden bezoekt en wordt ingewijd over een aantal van Australië’s gevaarlijkste dieren…

– Kangaroos op de golfbaan
Elke avond (en soms overdag) komen groepen kangaroos grazen op de golfbaan van Yamba. Je kunt hier gewoon de golfbaan oplopen en genieten van deze mooie dieren. De beste tijd om dit te doen is rond 19:00 en het is ook nog eens helemaal gratis!

– Yamba Museum (bij regen)
Je zou het niet verwachten bij zo’n klein stadje maar Yamba heeft een eigen museum. Erg spectaculair is het niet maar voor 2,50 lees je over de maritieme geschiedenis van het stadje en kun je het surfboard zien waar een haai hier een aantal jaar geleden een hap uit heeft genomen. Een prima bezigheid voor als je je verveelt tijdens een regenbui!

– Wandeling langs stranden
Zoals ik al eerder benoemde heeft Yamba 11 mooie stranden. Mijn persoonlijke favoriet is Pippi beach, een wit strand waar bijna niemand komt! Het is mogelijk om een lange wandeling te maken langs deze stranden. Neem wel zonnebrand mee want de zon is erg sterk hier!

– Dolfijnen spotten
Een van de dingen die ik hier zo geweldig vond zijn de dolfijnen. Er zwemmen groepen dolfijnen rond Yamba, ook zij vinden het erg leuk om te ‘surfen’ op de golven dus komen ze vaak dicht bij het strand. Rond zonsondergang zijn de vaak te vinden bij de breakwall naast de rivier. Overdag kun je ze ook tegenkomen in het water, bijvoorbeeld tijden het surfen! In de winter zijn er ook walvissen te zien, in de haven kun je een boottocht boeken om deze dieren te spotten.

– Iluka
Aan de andere kant van de rivier naast Yamba ligt Iluka. Hier kun je in een uur met de auto zijn of met de veerboot vanuit Yamba komen. Deze plek is nog minder druk dan Yamba en is een mooi gebied om naar het strand te gaan en te wandelen in het bos. Het bos is door de bosbranden wel wat aangetast maar is nog steeds mooi voor een wandeling!

Yamba heeft zeker een plekje in mijn hart gekregen en ik hoop hier nog een keer terug te komen!

Zou Yamba een plek zijn die jij zou bezoeken?

Saskia

Hoi! Mijn naam is Saskia, afgestudeerd aan de bachelor 'Tourism Management' en de master 'Duurzaam Toerisme' Ik hou van varen, sporten, duiken en reizen. En dat laatste is ook de reden dat ik deze blog ben gestart! Ik ben gek op reizen en wilde graag mijn ervaringen met anderen delen. Op mijn blog deel ik daarom reisverslagen van mijn vakanties, reistips en allerlei andere dingen die mij interesseren!

Geef een reactie