Hola, hier een ander soort blog, namelijk mijn tips om goedkoop op reis te gaan!
Misschien denken sommigen van jullie wel, jij gaat wel heel vaak op vakantie, hoe kan je dat allemaal betalen? Helaas heb ik als student natuurlijk geen groot budget en ook geen geldboom in de tuin. Ik moet natuurlijk ook gewoon betalen voor deze reisjes! Gelukkig heb ik door de jaren heen wat tips verzameld waardoor ik relatief goedkoop kan reizen, en deze tips deel ik graag met jullie!
1) Accepteer je (kleine) budget
Als student is mijn budget niet groot, ik probeer zo goedkoop mogelijk op reis te gaan. Ik weet dat ik met dat budget niet in een vijf sterren hotel kan verblijven of elke dag met een driegangenmenu uit eten kan gaan.
Dat je minder luxe op reis gaat betekent helemaal niet dat het minder leuk hoeft te zijn! Het delen van een hostel kamer met andere mensen is misschien soms minder prettig in verband met privacy, maar wel een hele makkelijke en leuke manier om nieuwe mensen uit andere landen te ontmoeten!
De vlucht die om 6:00 uur ’s ochtends vertrekt is misschien niet helemaal ideaal met uitslapen, maar zo heb je wel weer en lange dag op locatie omdat je er al zo vroeg bent!
Door je verwachtingen en eisen laag te houden kun je door wat comfort in te leveren vaak veel geld besparen.
2) Vergelijken, vergelijken, vergelijken
Dit is de beste tip die ik je kan geven en het gene waar ik het meeste geld op bespaar: vergelijken. Prijzen in de toeristische markt fluctueren enorm. Er zijn vele systemen waardoor prijzen voor bijvoorbeeld vluchten en accommodaties zich aanpassen aan de vraag voor dat moment. Je betaalt dus niet voor wat iets daadwerkelijk kost maar wat mensen bereid zijn eraan uit te geven.
Hierdoor kan het zijn dat een vliegticket van verschillende maatschappijen op verschillende tijden naar dezelfde bestemming enorm in prijs verschillen. Ook is het soms bijvoorbeeld gunstiger om vanaf Duitsland naar een bestemming te vliegen of van Eindhoven in plaats van Schiphol.
Ook zijn er vele soorten accommodaties (hotel, hostel, appartement etc.) die elk heel verschillend in prijs zijn. Om overal tot de goedkoopste en beste prijs te komen (vervoer, verblijf, vermaak) is het heel nuttig om de vele verschillende producten (online) te vergelijken. Hier zijn veel verschillende soorten websites voor, bijvoorbeeld Cheaptickets en Skyscanner voor vluchten en Tripadvisor en Viator voor vermaak.
Het kan veel tijd kosten om veel te vergelijken maar je kunt er heel veel geld mee besparen.
3) Begin op tijd met voorbereiden
Hoewel er vaak ook goede last minute deals te vinden zijn is er vaak veel minder aanbod om uit te kiezen. Wanneer je vroeg van tevoren begint met zoeken heb je de meeste tijd om te vergelijken (zie tip 2) en de meeste keus om de beste/goedkoopste deal te vinden.
4) Kies de juiste bestemming
Soms ga je op vakantie naar een lang of stad omdat je graag specifiek die plek wil bezoeken, dan is deze tip niet echt van toepassing. Soms kan het echter zijn dat je op vakantie wil gaan, maar er nog niet helemaal uit bent waar je precies heen wil.
Vaak hebben vliegmaatschappijen op hun website een lijst met de beste deals die ze op dat moment bieden voor verschillende bestemmingen. Zo ben ik een keer naar Krakau in Polen gegaan omdat Ryanair op de website een goede deal aanbood. Dit was nog een relatief onbekende bestemming maar een ontzettend leuke en mooie stad om te bezoeken.
Vaak hebben redelijk onbekende bestemmingen nog goedkope prijzen op locatie zelf omdat het nog niet volledig is ingesteld op toeristen. Dit kan dus veel geld besparen!
Sommige landen staan er om bekend duurder of goedkoper te zijn dan andere landen. De kosten die je op de bestemming zelf hebt aan bijvoorbeeld eten en attracties zijn vaak verschillend per stad of locatie. Scandinavische landen zijn bijvoorbeeld een stuk duurder dan Spanje of Polen. Op internet is veel informatie te vinden over de prijzen in een land.
Ook op de locatie zelf maakt het vaak veel uit of je iets koopt of eten midden in het toeristische centrum of daar iets buiten gaat. Vaak is dit ook een leuke manier om van lokaal eten te genieten en om zelfs eventueel in contact te komen met lokale inwoners die je misschien goede insider tips kunnen geven voor je op bestemming.
5) Reis (wanneer mogelijk) buiten het seizoen
Wanneer je vanwege werk of kinderen aan de schoolvakanties verbonden bent is deze tip niet van toepassingen maar als je net als ik student bent (of een ander beroep met meer vrijheid hebt) heb je soms meer mogelijkheden.
Ik heb elke schoolvakantie vrij maar de prijzen in die weken zijn vaak een stuk hoger dan een week eerder of later. Ik heb op mijn school vaak achtereenvolgend een week vakantie, een week tentamenweek en een herkansingsweek van de vorige periode. Als je je tentamens van de vorige periode hebt gehaald hebt, heb je die week vrij. Die week gebruik ik dan ook vaak om op pad te gaan, buiten het seizoen scheelt dat me een hoop geld.
Ook begint een schoolvakantie vaak op een vrijdag of zaterdag, op die dagen zijn de prijzen voor vluchten dan ook vaak het hoogst. Wanneer ik toch aan een vakantie gebonden ben probeer ik vaak om een dagje eerder heen te gaan, bijvoorbeeld al donderdag(avond). Wanneer dat mogelijk is bespaard dat vaak ook veel geld.
6) Kijk verder dan pakketreizen
Soms zijn pakketreizen de goedkoopste optie omdat touroperators groots inkopen. Maar misschien heeft het hotel in dat pakket wel veel meer faciliteiten dan jij nodig hebt, of ligt het op een toplocatie terwijl jij het niet erg vindt iets buiten het drukke toeristische centrum te zitten.
Pakketreizen zijn dus in mijn ogen niet altijd de beste optie. Mijn tip is dus ook hier om te vergelijken. Wat zou je kwijt zijn wanneer je een losse vlucht en accommodatie boekt ten opzichte van een pakketreis?
7) Onderhandelen
Onderhandelen is niet in alle landen mogelijk maar soms wel. Soms is het mogelijk om een korting te krijgen op een excursie wanneer je met meerdere personen boekt, of kun je spullen goedkoper krijgen op een markt.
Ook in taxi’s is het soms mogelijk om al een vast bedrag af te spreken naar een bepaalde bestemming in plaats van de meter te laten lopen.
8) Handbagage
Bij vrijwel alle luchtvaartmaatschappijen is het mogelijk om een kleine koffer mee te nemen als handbagage (let op de afmetingen op de website van de maatschappij). Wanneer je niet lang op reis gaat of niet veel spullen hoeft mee te nemen (naar bijvoorbeeld een zomerse bestemming) is het soms een optie om met alleen handbagage te reizen.
Dit bespaart al snel meer dan €40, geld dat je aan veel leukere dingen uit kunt geven! Er volgt nog een blogpost met mijn adviezen voor het inpakken van alleen handbagage.
9) Eten
Een misschien redelijk logische tip maar nog nuttig om te benoemen, er valt veel geld te besparen op eten tijdens je vakantie. Wanneer je uiteten gaat ben je al snel meer dan 15 euro per persoon kwijt per maaltijd. Ik vind het zelf erg leuk om op een terrasje te zitten maar dit kan ook net zo goed met alleen een drankje of een kleine snack.
In een hotel zijn de mogelijkheden om zelf avondeten te maken beperkt maar in een hostel of appartement kun je vaak makkelijk en snel iets koken. Boodschappen doen bij een grote supermarktketen bespaart vaak geld.
Een van mijn favoriete vakantielunches is picknicken! Vaak koop ik stokbrood, wat beleg en fruit om dat vervolgens in een park of op het strand op te eten. Een makkelijke en goedkope oplossing.
10) Vervoer
Er zijn veel bestemmingen waar het openbaar vervoer goed geregeld is. Vaak zijn er voor toeristen speciale (korting)kaarten waarmee je een aantal dagen met het openbaar vervoer kunt reizen. Dit is vaak veel goedkoper dan een taxi en vaak net zo snel en gemakkelijk.
Conclusie
In conclusie zijn de grootste tips die ik kan geven is: begin op tijd met de voorbereiding, vergelijk alles (online) voordat je boekt en accepteer de mogelijkheden die bij je budget horen.
Mochten jullie vaker dit soort blogs willen lezen of meer tips willen weten, laat het me weten in de reacties!