Je bekijkt nu Fietsen in Valencia – tips

Fietsen in Valencia – tips

Fietsen in Valencia

Als vervolg op mijn eerdere Valencia tips heb ik nu een stuk geschreven over een van de meest voorkomende vervoermiddelen in de stad, de fiets! Ik vertel over mijn eigen ervaringen, geef je tips over fietsen in Valencia en vertel op welke manieren je aan een fiets kunt komen!

Als Nederlander is de fiets vaak je nummer één vervoermiddel. Al vanaf dat je klein bent, ga je op je fietsje naar school en naar mate je ouder wordt, wordt je steeds behendiger op je fiets. Met één hand in je zak fietsen, nog even snel een appje sturen dat je er bijna bent, een andere muzieklijst opzetten, allemaal dingen die je de Nederlanders op hun fiets ziet doen, en dat terwijl ze (als het goed is) het verkeer nog in de gaten houden.

In het buitenland kijken ze vaak lachend naar die ‘gekke Nederlanders’ en hun fietsen en vaak zijn de buitenlanders die wél fietsen sportievelingen op een mountainbike. In Spaanse steden is fietsen als vervoermiddel dan ook niet heel zo gebruikelijk, met Valencia als uitzondering!

Valencia heeft door de hele stad heen fietspaden en het zijn niet alleen de buitenlanders/ toeristen die fietsen! Vaak fietst de lokale bevolking ook naar hun werk of naar de stad. Het metronetwerk van Valencia is niet zo uitgebreid en met de bus doe je er vaak wat langer over vanwege de vele stoplichten en files. Met de fiets kom je overal makkelijk en snel dus het is een populair vervoersmiddel.

Ik woon hier voor 5 maanden en de fiets is voor mij ideaal, ik fiets naar school, naar de stad, het strand, ik kan overal heen. Maar niet alleen voor de bewoners van de stad is de fiets handig, ook voor toeristen is het een makkelijke manier om naar verschillende plekken te komen!

Ik geef je tips over fietsen in Valencia en op welke manieren je aan een fiets kunt komen!

Tips:

*Valencia heeft veel gladde stenen als stoep en straat, zeker als het heeft geregend kan het heel glad zijn, zeker met de fiets. Kijk dus goed uit en wees voorzichtig!

*Het nadeel van fietsen in het buitenland is dat niet iedereen die op een fiets zit daadwerkelijk ook goed kan fietsen. Pas dus op met tegenliggers en mensen die een onzekere houding op de fiets hebben, ze kunnen nog weleens onverwachte dingen doen!

*De fietspaden zijn vaak een geverfde strook op de stoep, je fietst dus direct naast de voetgangers. Er zijn niet super veel fietsers dus soms lopen er ook mensen op het fietspad. Gebruik je bel en wees alert op kinderen die opeens het fietspad op rennen.

* Soms houdt het fietspad opeens op, eigenlijk mag je niet op de stoep fietsen (de politie zal je hier waarschijnlijk op aanspreken als ze het zien) maar soms is dit toch het handigst (bijvoorbeeld als de autoweg eenrichtingsverkeer is) Gelukkig er is ook nog een andere optie. De auto’s rijden vrij snel in de stad (50 km per uur) maar de rechterrijstrook is (bijna altijd) voor de taxi en bus. Die baan is dus vaak wat rustiger en meestal een goede optie om als fietser te rijden, wel goed rechts houden zodat je zo min mogelijk overlast voor de taxi en bus veroorzaakt.

Mogelijkheden om een fiets te regelen in Valencia:

Valenbisi Valencia heeft een systeem waarbij je fietsen door heel de stad kunt pakken en terug kunt zetten, Valenbisi (bisi= bisicleta = fiets). Je kunt een jaarkaart kopen voor ongeveer €40 (handig als je hier een langere tijd bent) of een weekkaart voor €13,50. De lokale bevolking maakt goed gebruik van deze service en hij is ook populair onder (Nederlandse) toeristen.

Je kunt de Valenbisi kaart kopen bij een automaat met creditcard of online op hun website www.valenbisi.es. Het eerste half uur is gratis en daarna betaal je ongeveer €1 per half uur. Je kunt de fiets na een half uur ook terugzetten en omwisselen voor een nieuwe. Als je net op het moment komt dat er geen plek meer is, kun je op het apparaat 15 nieuwe minuten krijgen om een andere stop te vinden.

Voordelen:

–        Goedkoop

–        Makkelijk te pakken en terug te zetten

–        Overal door de stad zijn stops

–        Geen zorgen over het gestolen worden van je fiets

–        Zadel kan worden ingesteld op jouw maat

Nadelen:

–        Op sommige populaire plaatsen (universiteit, strand, centrum) kan het zijn dat er of geen enkele plek meer is, of dat alle fietsen al weg zijn. Dan kost het soms een lange tijd voordat je een plek vindt.

–        De banden zijn van massief rubber en het stuur kan niet versteld worden, de fiets zelf is vrij zwaar en het is dus niet super comfortabel fietsen

 

Huren bij een organisatie Er zijn in Valencia heel veel verschillende organisaties waar je een fiets kunt huren. Er zit een speciale verhuur in het Turía park (naast de Gulliver speeltuin) en in het centrum zitten er nog meer. Het is ook mogelijk om een fiets te huren bij een Nederlandse organisatie zoals ‘Bajabikes’ of ‘Verrassend Valencia’.

Het leuke van het huren van een fiets bij een Nederlandse organisatie is dat je vaak ook een tour door de stad kunt boeken. Zo fiets je bijvoorbeeld ’s ochtends een paar uur door de stad met gids en kun je zelf de fiets (tegen betaling) nog langer huren om ’s middags nog een paar uurtjes zelf op pad te gaan.

Voordelen:

–        Fiets van goede kwaliteit

–        Mogelijkheid tot fietsen met gids die leuke tips kan geven

–        Mogelijkheid tot huren van een elektrische fiets

Nadelen:

–        Het huren van een fiets bij een organisatie is relatief prijzig, vaak betaal je voor een dag wat je aan een weekkaart van de Valenbisi kwijt bent.

Fiets kopen Mocht je hier voor een langere tijd komen (bijvoorbeeld net als ik voor een study abroad) is het handig om een (tweedehands) fiets aan te schaffen. Er zijn veel fietsenwinkels die tweedehands fietsen verkopen, maar er zijn ook facebook groepen zoals ‘buy and sell Valencia’ waar vaak fietsen worden aangeboden. Het voordeel van het kopen van een fiets is dat je hem na afloop weer kunt verkopen en misschien nauwelijks verlies maakt!

 

Voordelen

–        Altijd een fiets tot je beschikking

–        Goed verstelbaar op jouw maten

–        Je kunt een comfortabele fiets uitkiezen, handig voor lange afstanden

Nadelen:

–        Het grote nadeel van een eigen fiets is het aantal fietsendiefstallen… Het is (vooral ’s nachts) heel belangrijk dat je je fiets goed op slot zet en alles wat los gemaakt kan worden (denk aan lampjes en je zadel) goed vastzet. Het handigste is als je je fiets in je appartement kunt zetten, maar soms is dat geen optie (ik heb geprobeerd mijn fiets 2x per dag 4 verdiepingen op de trap naar boven en beneden te tillen maar dat was toch niet zo handig…). Ik heb zelf twee goede sloten, een voor mijn voorwiel die ik vast maak aan een hek en het fietsframe en een voor mijn achterwiel die ik op dezelfde manier vastzet. Ook heb ik een slot dat mijn zadel vastmaakt aan mijn frame en heb ik mijn losse fietslampen vastgezet met tiewraps. Helaas is dat niet altijd genoeg want mijn achterlicht is al twee keer gestolen. Investeren in goede sloten is dus zeer belangrijk!

IMG_6720 (1)
Zo wil je je fiets niet terug vinden…

–        Vinden van parkeerplekken (hekjes waar je hem aan vast kunt zetten)

–        Als er iets kapot gaat ben je zelf verantwoordelijk om het op te lossen.

Wat voor fiets je ook kiest, fietsen in Valencia is heel handig, makkelijk en een leuke manier om meer van de stad te zien! Een echte aanrader dus!

Heb jij al gefietst in Valencia, en hoe beviel dat? Laat het me weten in de reacties!

Saskia

Hoi! Mijn naam is Saskia, afgestudeerd aan de bachelor 'Tourism Management' en de master 'Duurzaam Toerisme' Ik hou van varen, sporten, duiken en reizen. En dat laatste is ook de reden dat ik deze blog ben gestart! Ik ben gek op reizen en wilde graag mijn ervaringen met anderen delen. Op mijn blog deel ik daarom reisverslagen van mijn vakanties, reistips en allerlei andere dingen die mij interesseren!

Geef een reactie