Je bekijkt nu Kaapstad, Zuid-Afrika (1)

Kaapstad, Zuid-Afrika (1)

Hoi! Na een tijd wachten was het eindelijk zo ver, Luuk en ik gaan een maand reizen door Zuid-Afrika! Nadat we vorig jaar genoten hadden van een maand reizen door Azië besloten we dit jaar naar Afrika te reizen. We beginnen in Kaapstad en volgen dan de kust via de tuinroute. Daarna trekken we het binnenland in naar de nationale parken en eindigen we onze reis in Johannesburg. Dit is het eerste deel: een week in Kaapstad!

Dinsdag 10 oktober
Dinsdag stond de wekker vroeg, nadat we naar station Delft waren gebracht namen we de trein naar Schiphol. Alles ging soepel en snel en na nog een tijdje te hebben gewacht doordat het vliegtuig vertraging had vertrokken we. De vlucht naar Kaapstad duurde zo’n 10,5 uur, onderweg keken we films en kletsten we nog met onze buurman. Hij was Brits maar woonde al zo’n 30 jaar in Zuid-Afrika. Leuk om wat van zijn verhalen te horen!

Eenmaal aangekomen ging alles bij de douane weer soepel en stond onze transfer op ons te wachten. Rond 23:00 kwamen we aan in ons hotel voor deze week ‘iKhaya Lodge’. 

Woensdag 11 oktober
Nadat we een beetje waren bijgekomen van de lange reis begonnen we onze dag. Onze kamer bleek uitzicht op de Tafelberg te hebben! Dat soort dingen vallen dan niet op als je ‘s nachts aankomt haha. We genoten van een lekker ontbijtje in het hotel en namen daarna een Uber naar de autoverhuur op het vliegveld. 

We hebben sommige onderdelen van onze geboekt via een reisspecialist uit Zuid-Afrika. Zij had ook voor ons de autoverhuur geregeld, de komende weken rijden we rond in een gloednieuwe dikke 4×4 pickup! Toen we wegreden was het wel even wennen aan zo’n grote auto en het links rijden maar ging alles gelukkig goed. 

Nadat we de auto op hadden gehaald hebben we via Kaapstad een stuk langs de kust gereden en geluncht in het plaatsje ‘Camps bay’. Terwijl we door Kaapstad reden kregen we al een beetje een beeld bij deze grote stad. Er zijn verschillend wijken en ook onderweg van het vliegveld naar ons hotel zie je als verschil tussen rijk (grote luxe villa’s) en arm (de townships en sloppenwijken). Het plaatsje Camps Bay was echt een toeristische plek met witte stranden en boulevard. 

Na onze lunchstop zijn we naar het uiterste puntje van het schiereiland gereden, ‘Kaap de Goede Hoop’. Dit is een soort nationaal park met veel natuur en dieren. Hier zagen we onder andere een Python slang, een schildpad, Bavianen en Struisvogels. Onderweg reden we langs de super mooie kliffen en kustlijn. 

Daarna reden we door naar ‘Boulders Beach’ een strand met een hele pinguïnkolonie. Heel erg leuk om te zien, en bijzonder om in Afrika pinguïns te zien, die horen door ons gevoel toch bij koude landen. Daarna lekker gegeten bij de haven van Simonstad en keerden we weer terug naar Kaapstad. 

Donderdag 12 oktober
Donderdagochtend hadden we een indrukwekkende rondleiding. Je hebt hier een groot verschil tussen arm en rijk en er zijn veel ‘townships’ en sloppenwijken. We kregen een rondleiding van twee lokale Zuid-Afrikanen. Georganiseerd door een man die een programma had opgezet om jongeren te leren pottenbakken/toeristen te gidsen om ze van de straat te houden. Onze lokale gids had 18 jaar in de gevangenis gezeten omdat hij tijdens het opgroeien in de townships op het verkeerde pad was beland. Nu verdiende hij z’n geld op een eerlijke manier en was het heel bijzonder om zijn verhalen te horen. 

We mochten door de township rijden (normaal niet veilig om zelf te doen) en hoorden hoe het leven daar was. Ook lunchten we met lokaal ‘streetfood’. Op de terugweg reden we ook nog langs de echte sloppenwijken, erg indrukwekkend allemaal.

‘s Middags hebben we het centrum van Kaapstad bezocht. We begonnen in de kleurrijke wijk ‘Bo-kaap’ en gingen daarna naar het Sixt District museum over de verschillende culturen en apartheid geschiedenis van Zuid-Afrika. Daarna hebben we in het centrum en een mooi parkje rondgelopen en bij de haven en het Victoria & Afred Waterfront gewandeld en gegeten. 

Vrijdag 13 oktober
Vrijdagochtend stond een van Kaapstads highlights op het programma, het bezoeken van de Tafelberg. Echter bleek het zo bewolkt te zijn op de berg dat naar boven gaan niet zoveel zin had. We besloten daarom naar ‘Signal Hill’ te gaan, een heuvel met ook mooi uitzicht over de stad. 

Na van het mooie uitzicht te hebben genoten reden we door naar Stellenbosch, een stadje ongeveer een uur buiten Kaapstad. Dit plaatsje staat bekend om haar mooie gebouwen en de vele wijngaarden in de omgeving. Hier hebben we rondgewandeld en het ‘Stellenbosch village museum’ bezocht. Een soort openluchtmuseum midden in het centrum met vier huizen uit de tijd dat Stellenbosch net ontstaan was, erg leuk!

Na een snelle lunch reden we weer terug naar Kaapstad en parkeerden we bij ‘Victoria & Alfred Waterfront’. Hier begon namelijk onze tour naar Robben Island. Het eilandje met de gevangenis waar politieke gevangenen, waaronder Nelson Mandela, opgesloten zaten. Na een boottocht van ongeveer een half uur kwamen we aan op het eiland. Hier werden we in verschillende bussen verder over het eiland gebracht. We bezochten onder andere de verschillende huisjes op het eiland waar vroeger bewakers en militairen woonden (ook uit de tijd dat het een militair eiland was). Daar wonen nu verschillende mensen, onder andere medewerkers van het museum en hun familie, zo’n 150 in totaal. Daarna kregen we een rondleiding van een oud gevangene met verhalen over zijn tijd daar. En bezochten we de cellencomplexen en de cel van Nelson Mandela. We sloten we dag af bij een lekker restaurant aan het water. 

Zaterdag 14 oktober
Zaterdag hadden we weer een leuke dag gepland! We hadden namelijk twee duiken geboekt bij de duikschool Into The Blue. De wekker ging vroeg want om 6:50 werden we bij het hotel opgehaald en naar de duikschool gebracht. Daar kregen we onze spullen en vertrokken we met een busje naar de haven. 

Met de boot werden naar twee duikstekken voor de kust van Kaapstad gebracht. We waren er al een beetje op voorbereid maar het water was echt heel erg koud, 12 graden. Door de winden aan de kust wordt het warme water steeds weggeblazen dus het was echt heel fris. Normaal kun je zo’n 45min tot een uur duiken maar hier was het na 30 minuten al zo koud dat we eerder stopten. 

Maar het was het wel heel erg waard, de eerste stop was bij een ‘kelp woud’. Een hele bijzondere onderwater omgeving!

Tussen de twee duiken door hadden we een pauze, gelukkig in het zonnetje zodat we weer even op konden warmen!

En daarna hadden we een hele vette duik met zeehonden! Ze waren super nieuwsgierig en kwamen echt even kijken wie je was. Ze gaven ook echt een showtje weg door steeds voorbij te schieten en kunstjes te doen haha. Echt heel erg bijzonder!

Zondag 15 oktober
Zondagochtend was het weer tijd voor bijzondere zeedieren. We hebben vanuit het plaatsje Hermanus een walvisboottocht gemaakt!

In die baai komen de walvissen vanuit het koude noorden om te paren en baren in het warmere beschutte water. We hebben heel veel ‘South Right Whales’ gezien. Die worden zo genoemd omdat ze vrij lang aan het oppervlak blijven en daarom ‘just right’ zijn om op te walvisjagen… 

We hebben de walvissen met hun baby´s van heel dichtbij gezien en ook een bijzondere witte!

Daarna deden we poging 2 om de Tafelberg te bezoeken maar de kabelbaan was helaas dicht vanwege de harde wind… Dus zijn we op het strand naast de stad (Camps Bay) nog even gaan genieten van het mooie weer!

Maandag 16 oktober
Maandag was het tijd om uit te checken bij het hotel in Kaapstad en verder te trekken! Onze volgende stop stop wordt Swellendam. 

Saskia

Hoi! Mijn naam is Saskia, afgestudeerd aan de bachelor 'Tourism Management' en de master 'Duurzaam Toerisme' Ik hou van varen, sporten, duiken en reizen. En dat laatste is ook de reden dat ik deze blog ben gestart! Ik ben gek op reizen en wilde graag mijn ervaringen met anderen delen. Op mijn blog deel ik daarom reisverslagen van mijn vakanties, reistips en allerlei andere dingen die mij interesseren!

Geef een reactie