Je bekijkt nu Geen heimwee maar wegwee

Geen heimwee maar wegwee

Wegwee: “Het tegengestelde van heimwee. Dit nieuwe woord slaat op de gemoedstoestand van iemand die weg wil van zijn thuisomgeving en hevig naar verre horizonten verlangt (Encyclo, 2019).”

Heimwee is een begrip dat vrijwel iedereen zal kennen, het verlangen naar huis wanneer je ergens anders bent. Dit is iets waar ik, wanneer ik het ergens anders naar mijn zin heb, nooit last van heb.

Tijdens mijn jaar studeren in het buitenland ben ik, in de 11 maanden dat ik in Spanje was, 1 week terug naar Nederland geweest. Ik mis wel eens familie of vrienden maar echt naar huis verlangen doe ik niet.

Wel heb ik altijd zin om op reis te gaan, er zijn nog zoveel plekken op de wereld waar ik heen wil gaan! Als ik geen andere verantwoordelijkheden in Nederland zou hebben (school en werk) zou ik morgen met een rugzak op klaar staan om op reis te gaan.

Ik kwam op internet het volgende gedicht tegen waar ik me meteen door aangesproken voelde:

IMG_3388Door: Post van Duif

Tijdens het lezen van de reacties op het gedicht kwam ik woorden tegen die ik nog nooit eerder had gehoord maar die me meteen aanspraken: wegwee en zwerfdrift. Als het reizen/vluchten een echte verslaving wordt, is er zelfs een officiele term voor deze ‘ziekte’: dromomania, het dwangmatige gevoel om te reizen.

In het Engels is het begrip wellicht bekender: ‘Wanderlust’, a strong desire to wander or travel and explore the world.

Ik vond het grappig om te ontdekken dat deze woorden bestaan. Wanneer iemand mij nu vraagt of ik wel eens last heb van heimwee kan ik nu antwoorden: ‘nee, maar wel van wegwee’!

Waar jij heb jij last van: heimwee, wegwee of ertussenin?

Saskia

Hoi! Mijn naam is Saskia, afgestudeerd aan de bachelor 'Tourism Management' en de master 'Duurzaam Toerisme' Ik hou van varen, sporten, duiken en reizen. En dat laatste is ook de reden dat ik deze blog ben gestart! Ik ben gek op reizen en wilde graag mijn ervaringen met anderen delen. Op mijn blog deel ik daarom reisverslagen van mijn vakanties, reistips en allerlei andere dingen die mij interesseren!

Geef een reactie