Valencia – Update 4

Hoi, hier het vierde verslag van mijn tijd in Valencia! Deze dagen heb ik mijn eerste lesweek gehad en veel van het mooie weer en strand genoten!

Het is een lange update, maar de eerste weken is er gewoon veel te vertellen!

Zondag 10 september

Via verschillende organisaties kun je dagtrips in het weekend boeken. Het bedrijf waar ik mijn kamer bij huur heeft ook een evenementenbureau voor studenten, SoyEramus en daarom kregen we veel korting op onze eerste trip! We gingen een dag naar Montenejos! Dit is een plaatsje op 1,5 uur rijden van Valencia waar je kunt wandelen en in ‘hot springs’ kunt zwemmen.

Om 10:00 moesten we verzamelen bij het voetbalstadion vlak bij ons appartement en met twee bussen vol studenten vertrokken we naar Montenejos. Het eerste stuk was over de snelweg en het laatste halfuur ging door de bergen en wat dorpjes. Toen we daar aankwamen en uitstapten hadden we het allemaal erg koud, we hadden er niet over nagedacht dat het in de bergen kouder was en waren dus iets te fris gekleed.

We begonnen bij de hot water springs maar gingen na een korte stop bij de wc meteen beginnen met de wandeling. In een hele grote groep liepen we achter een gids aan de berg op. We liepen door de bossen en kwamen na een tijdje aan bij een grote stuwdam en stuwmeer. Het water was prachtig blauw en we zagen verschillende raftbootjes op het water. Gelukkig was het ondertussen al een stuk warmer geworden en ik was blij dat ik veel water meegenomen had!

We liepen verder naar een hele bijzondere plek, namelijk een gat in een muur waar met grote kracht water uit spoot! In het water was een regenboog te zien en het was erg indrukwekkend.

Daarna liepen we nog door naar een ander meer. De wandeltocht was goed te doen, ik was blij dat ik stevige schoenen aanhad want sommige rotspaden lagen vol met losse stenen (toch waren er ook mensen op hun teenslippers…).

Na een hele tijd gelopen te hebben kwamen we weer aan bij de hot water springs. Ik deed meteen mijn bikini aan en nam een duik. Het water was niet zo warm als de naam deed denken maar was zeker een stuk warmer dan bergmeren normaal zijn. Om het meertje heen waren hele hoge rotswanden en dat was erg indrukwekkend.

IMG_3135

De rest van de middag lagen we heerlijk in de zon en kletsen we gezellig. Rond 19:00 gingen we met de bus weer terug naar de stad. Het was een ontzettend leuke dag en Montanejos is zeker een aanrader als je in Valencia bent en een (huur)auto hebt om op pad te gaan!

Maandag 11 september

Maandag was een bijzondere dag, namelijk mijn eerste echte schooldag! Ik had nog niet zoveel zin om terug naar school te gaan. Ik had me nog best een paar weekjes vermaakt met naar het strand gaan en de omgeving verkennen!

Hier is een foto van mijn rooster:

IMG_3178

In het verslag van donderdag leg ik iets uit over de vakken en de Nederlandse vertaling.

Ik heb veel tussenuren, daar ben ik niet zo blij mee. Gelukkig woon ik zo dichtbij dat ik tussendoor naar huis zou kunnen gaan en eventueel alvast wat huiswerk maken. Wel ben ik erg blij dat ik op vrijdag helemaal vrij ben! Het is erg handig als er bezoek komt en een dag extra weekend is natuurlijk nooit verkeerd.

Ik heb de meeste vakken twee keer per week, een les over de theorie (een soort hoorcollege) en een praktijk les (een soort werkcollege).

De tijden waren op mijn rooster eerst wat moeilijk af te lezen maar ik dacht dat mijn eerste vak Direcció d’empreses internacionales (Spaans) om 9:15 zou beginnen. Ik was een beetje bang dat ik weer zou verdwalen en het lokaal niet kon vinden dus ruim op tijd vertrok ik naar de campus. Op de fiets ben ik er in minder dan 10 minuten en op het schoolplein staan heel veel fietsenrekken dus dat is ideaal.

Toen ik bij het lokaal aankwam waren er vooral veel Spanjaarden die elkaar na de vakantie elkaar allemaal begroetten met het schudden van de handen en het geven van twee zoenen, heel anders dan de studenten in Nederland!

Na een tijdje konden we het lokaal in en tussen alle bruine haren vond ik 1 blond meisje en ik dacht, die is vast ook een Erasmusstudent. Dat bleek inderdaad zo te zijn, ze kwam uit Engeland en studeerde hier voor een jaar. De docent begon met de les en vroeg eerst of er Erasmusstudenten waren. Van de 40 mensen in het lokaal waren er maar 3 en al snel begon ze in rap Spaans te praten. Het was heel moeilijk om het te volgen en ik verstond er vrij weinig van. Het probleem was nu dat de docent van de hak op de tak over verschillende onderwerpen vertelde en dat ik heel veel moeite had om erachter te komen waar ze nou over praatte. De les was gelukkig na een uur al voorbij maar heel veel had ik er niet van begrepen. Ik hield mezelf maar vast aan de gedachte dat het over een paar weken allemaal een stuk makkelijker wordt.

Na een tussenuur waar ik op het schoolplein nog wat met het Engelse meisje Kelly praatte had ik mijn tweede les van die dag Estilos liderazgo Técnicas Negociación (Spaans). Ik ging naast een aardig Duits meisje zitten (ook een Erasmusstudent) en de andere studenten in de klas waren weer allemaal Spaans.

De docent begon te praten en ik kon er eigenlijk nauwelijks iets van volgen. Ik begreep wel de introductie van het vak en dat hij veel interactie van de studenten verwachtte. Nou is het best lastig om een interactieve student te zijn als je de docent niet verstaat dus stak ik mijn hand op om te vertellen dat ik een Erasmusstudent was en zijn Spaans nog te snel ging voor mij. Hij complimenteerde me met het niveau waarop mijn Spaans nu al was en wees een paar meiden aan die voor me zaten om aan het eind van de les een samenvatting te geven.

Voor dit vak moeten we onderhandelingstechnieken leren en daar onder andere als opdracht een filmpje over moeten maken. Het vak en de inhoud lijkt me vrij makkelijk en leuk, het is alleen het niveau Spaans dat het de eerste weken waarschijnlijk wat moeilijk maakt.

De les was een stuk eerder afgelopen dan gepland en op de weg naar huis deed ik wat boodschappen. Ik had 3 uur tot mijn volgende vak en besloot mijn avondeten alvast te maken zodat ik na school naar het strand kon gaan en daar lang kon blijven.

Ik fietste weer naar school en om 15:30 stond ik voor het lokaal te wachten. Ik ontmoette twee andere Erasmusstudenten en na 20 minuten besloten we onze schoolmail te controleren. Toen bleek dat de docent twee weken geleden al een mail had gestuurd dat de eerste les niet door zou gaan…

Het was de hele dag al 35 graden en warmer dus zodra ik terug was pakte ik mijn strandspullen in en vertrok ik naar de zee voor een verfrissende duik. Het bleef tot laat heerlijk warm dus ik daar lag ik nog een paar uur op het strand van te genieten. Dat is toch wel een van de dingen waar ik voor naar Valencia ben gegaan!

IMG_3170

Eenmaal terug in het appartement at ik mijn avondeten en relaxte ik nog wat. Ik facetimede met mijn moeder er broertje en besloot die avond niet naar een café te gaan maar uit te rusten voor mijn tweede schooldag.

 

Dinsdag 12 september

Dinsdag stond mijn wekker erg vroeg, om 7:00. Dat was wel even wat anders dan het uitslapen van de afgelopen weken! Ik had die dag mijn eerste Engelse les om 8:30 en iets na achten ging ik de deur uit om naar school te gaan. Het was nu heel erg druk op het schoolplein maar gelukkig was er genoeg plek voor mijn fiets.

Voor de deur van lokaal ontmoette ik een Erasmusstudent waarmee ik een dag eerder ook al in het lokaal had gezeten en samen gingen we het lokaal in. Het was nu een Engelse les en dat was te zien aan de hoeveelheid Erasmusstudenten die in het lokaal zaten! Het vak was marketing strategy (Engels) en de docent is een aardige vrouw die uitleg gaf over het vak en haarzelf. Ze vertelde ons dat het vak niet moeilijk was maar dat we er wel hard voor moesten werken. Ze zei dat ze wist dat het voor ons vanaf donderdagnacht weekend was maar dat we de overige dagen ons best moesten doen. Het was deels herhaling van wat ik in Nederland al geleerd had en een deel van de tijd verveelde ik me zelfs een beetje. Deze les was dus heel veel beter te volgen dan de andere Spaanse!

Na de marketingles had ik het vak Engels. Later hoorde ik dat dit vak per ongeluk was goedgekeurd en eigenlijk op een iets te laag niveau voor ons (Nederlandse studenten) is. Het was wel fijn om te weten dat er in elk geval 1 vak is dat ik zekerweten snap. Tijdens de les kon ik de docent goed volgen en snapte ik alles. Fijn, want dan kan ik mijn energie in de Spaanse vakken stoppen!

De les Engels was wat eerder afgelopen en daarna had ik 6 uur(?!) lang tussenuur. Het was buiten rond de 30 graden en omdat ik toch niet veel anders te doen had ging ik lekker naar het strand. Ik had nooit durven dromen dat ik in mijn tussenuur lekker naar het strand kon!

IMG_3181

Aan het eind van de middag douchte ik en ging ik weer naar school, gek hoor, om om 18:00 nog naar school te moeten. Ik had een introductie van 30 minuten van het vak psychologie. Dit vak was in het Spaans maar de docente sprak duidelijk en rustig dus ik kon het gelukkig goed volgen.

De rest van de avond belde ik nog met mijn ouders en deed ik verder rustig aan.

Woensdag 13 september

Woensdag kon ik weer een beetje uitslapen. Mijn les marketingstrategie begon om 11:30 in een computerlokaal. Dit was de praktijkles en we moesten als opdracht de marketing van een beroemdheid analyseren, best leuk!

Daarna had ik het vak internationale bedrijven waar ik eerst niet zoveel van snapte maar de les van vandaag ging gelukkig een stuk beter. Aan de hand van de powerpoints kon ik haar verhaal goed volgen en ondertussen de moeilijke woorden vertalen op mijn laptop.

De les die ik later die middag zou hebben ging niet door omdat de docent ziek was dus rond 14:00 was ik alweer vrij! Ik heb nu in elke les meiden die ik ken en waar ik gezellig naast kan zitten en mee kan kletsen. Dat maakt de lessen toch een stuk leuker.

IMG_3213

Eenmaal thuis lunchte ik en ging ik, vast geen verassing, naar het strand! Het was de hele dag al 30 graden en met een boek vermaakte ik me een paar uur op het strand.

Daarna deed ik nog wat boodschappen en at ik een pizza. Eigenlijk hoopte ik nog naar de salsalessen in een van de cafés te gaan maar mijn huisgenoten hadden allemaal huiswerk of te weinig energie, volgende week beter!

Donderdag 14 september

Donderdag was mijn laatste schooldag van deze week. Mijn huisgenoten moesten allemaal vroeg beginnen dus was ik zelf ook vroeg wakker. Omdat de docent nog steeds ziek was had ik alleen 2 uur Engels les van 12:30 tot 14:30.

Ik had een productief ochtendje en maakte het appartement schoon, ruimde mijn kamer op en deed de was. Na een tijdje vertrok ik op mijn fiets naar school voor de Engels les. De les was erg rommelig en druk omdat de klas erg vol zat. Rond 14:00 mochten we naar huis en was mijn weekend begonnen!

Samen met Birgit ging ik na school langs het kantoor van SoyErasmus om kaartjes te kopen voor de trip naar Benidorn dit weekend. Daar maakten we weer iets bijzonders mee, het kantoor van SoyErasmus was nieuw en ze hadden nog geen kassa met wisselgeld dus werd een van de werknemers naar de supermarkt gestuurd om een flesje water te halen voor wisselgeld. Even later kwam hij terug met water, wisselgeld en een blikje bier voor zichzelf! (Het was 15:00). Zoiets zou in Nederland toch niet zo snel gebeuren, dat je met het geld van je baas onder werktijd bier voor jezelf koopt…
Omdat het de hele dag 35 graden was gingen we daarna lekker naar het strand.

IMG_3241
Rond een uur of 7 keerde ik terug en deed ik wat inspiratie op voor het avondeten.

IMG_3248

Iets later kreeg ik een appje van huisgenoot Clara of we iets wilden gaan eten. Samen met Sophie ging ik naar 100 Montandidos (het restaurant waar we al eerder waren geweest maar dan op een andere locatie) waar we samen met Clara en een vriendin van haar Claire wat aten en dronken, het was erg gezellig!


Het leven in Valencia is vergeleken met Nederland erg goedkoop. Zo zijn de kamers een stuk goedkoper en kun je uiteten voor minder dan €10,00 pp. Wij aten deze avond zelf maar voor €4,00 pp inclusief drinken!
Na het eten keerden we terug naar het appartement waar ik Churros maakte. Ik had die bij de supermarkt in de diepvries gevonden en maakte die nu klaar. Het was erg gezellig en met z’n vijven kletsten we nog een tijdje over onze eerste dagen school.


Het was een drukke week met veel nieuwe indrukken en dus best vermoeiend!

Hier is een rijtje van al mijn vakken en wat ik ervan vond (de titels van de vakken zijn soms in het Valenciaans (een soort Catalaans) maar de lessen zelf zijn in het Spaans).

–        Direcció d’empreses internacionales (Spaans)
(Management van internationale bedrijven)
Over dit vak heb ik nog niet echt een oordeel. Omdat het Spaans is kost het me veel moeite op het te snappen maar het vak zelf lijkt me wel interessant. Door de powerpoints te vertalen kom ik een heel eind.

–        Estratègia de màrqueting (Engels)
(Marketing Strategie)
Dit vak lijkt me niet zo moeilijk! Het is vergelijkbaar met de vakken die ik in Nederland al heb gehad en het is een onderwerp dat me interesseert en daarom weet ik er al veel van. Omdat het in het Engels is, snap ik de lessen prima.

– Psicologia social del turisme (Spaans)
(Sociale psychologie van toerisme)
Dit vak leek me heel erg interessant! Ik had dan ook hoge verwachtingen. Gelukkig sprak de docent rustig Spaans en kon ik haar volgen. Ik heb hier alleen nog de introductie van gekregen en nog geen echte les.

–        Espai turistic i media ambient (Spaans)
(Toeristische ruimte en het milieu)

Dit vak heb ik deze week niet gehad omdat de docent wegens ziekte een week verlof had. Hier kan ik dus nog niks over zeggen!

–        Comunicació en llengua anglesa per turisme III (Engels)
(Het vak Engels)
Dit vak is heel goed te doen! Ik begrijp waar het over gaat en kan de docent goed verstaan.

–        Estils de lideratge y tècniques de negociació (Spaans)
(Leiderschapsstijlen en onderhandelingstechnieken)
Over dit vak heb ik gemengde gevoelens. Omdat de docent erg snel Spaans spreekt kon ik de les zelf niet goed volgen, dat is dus moeilijk. Maar het vak zelf, het leren van onderhandelingstechnieken, komt overeen met vakken die ik in Nederland heb gevolgd. De opdrachten die ik voor dit vak moet doen (bijvoorbeeld: een filmpje maken met een voorbeeld van een ‘probleem’ in onderhandeling) lijken me goed te doen.

Ik ga nog wat dingen uitzoeken van het toevoegen van een extra vak maar dat kan maandag pas echt geregeld worden. Nog even afwachten dus. Ik ben heel erg benieuwd of ik de tweede les week al meer van het snelle Spaans begrijp maar nu eerst even genieten van het weekend!

Mocht je nog vragen hebben of iets willen zeggen kan dat hieronder in de reacties of kun je me een whatsapp berichtje sturen!

Saludos, Saskia

Saskia

Hoi! Mijn naam is Saskia, afgestudeerd aan de bachelor 'Tourism Management' en de master 'Duurzaam Toerisme' Ik hou van varen, sporten, duiken en reizen. En dat laatste is ook de reden dat ik deze blog ben gestart! Ik ben gek op reizen en wilde graag mijn ervaringen met anderen delen. Op mijn blog deel ik daarom reisverslagen van mijn vakanties, reistips en allerlei andere dingen die mij interesseren!

Dit bericht heeft 0 reacties

  1. Marina

    Fijn dat je het zo naar je zin hebt Saskia!
    En knap hoe je je draai vindt in alle nieuwe situaties.
    We missen je thuis wel hoor….

Geef een reactie