Mijn studie: Tourism Management

Hola! Hier weer een nieuw soort blogpost, namelijk een uitleg over mijn studie: hbo Tourism Management aan hogeschool Inholland Rotterdam. Op dit moment zit ik in het vierde en laatste jaar van mijn studie en leek het me leuk om eens uit te leggen wat ik precies studeer en leer op school.

 

Om het overzichtelijk te houden heb ik een aantal vragen beantwoord die ik vaak krijg wanneer ik vertel wat ik studeer.

 • Wat houdt deze studie in?

Zoals de opleiding het beschrijft word je opgeleid om een hbo-professional in het toeristische werkveld te worden. Dit klinkt natuurlijk wat breed maar komt erop neer dat je veel leert over verschillende vlakken rondom toerisme, zoals: marketing, communicatie, management, economie en natuurlijk toerisme zelf.

Elk jaar bestaat uit vier blokken. Elk blok heb je verschillende vakken rondom een bepaald thema. Je hebt een project rondom dat onderwerp en krijgt tentamens over die vakken. Een aantal vakken die ik interessant vond waren bijvoorbeeld interculturele communicatie (hoe werk je samen met mensen uit verschillende culturen met andere gebruiken), destination marketing (hoe promoot je een toeristische bestemming), duurzaam toerisme (wat voor impact heeft toerisme en hoe kun je dat beïnvloeden) en financieel management (economie en financiële gegevens van een bedrijf).

Natuurlijk krijg je veel meer vakken en projecten. Op de website van mijn school is precies te zien welke vakken er worden aangeboden en waar de opleiding zich op focust.

 • Hoe zien de vier jaren van je studie eruit?

De opleiding duurt vier jaar en bestaat uit verschillende blokken:

 • Jaar 1:
  – Iedereen volgt dezelfde lessen en je hebt een vaste klas.
 • Jaar 2:
  – Iedereen volgt dezelfde lessen en je hebt een vaste klas.
 • Jaar 3 helft 1 of 2:
  – Vijf maanden stage* in Nederland of stage in het buitenland.
  – Vijf maanden een minor** in Nederland of het buitenland.
 • Jaar 4 helft 1:
  Vijf maanden een minor in Nederland.
 • Jaar 4 helft 2:
  – Afstudeeropdracht/onderzoek bij een toeristisch bedrijf, oftewel je scriptie.

* Je mag (binnen de eisen van school) zelf een stagebedrijf en onderwerp kiezen, zolang het toerisme gerelateerd is. Ik heb bijvoorbeeld een marketingstage bij een kleine duikschool gedaan terwijl een klasgenoot stageliep op de salesafdeling van een grote touroperator.

**Een minor is bedoeld als een specialisatie of verbreding. In ons geval krijg je zowel in jaar drie als vier de kans om een richting te kiezen waar jouw interesse ligt. Je kunt meer leren over een onderwerp die je al eerder hebt gehad (specialiseren), bijvoorbeeld cultuurtoerisme of destination marketing, of meer leren over een relatief nieuw onderwerp (verbreden), bijvoorbeeld ondernemerschap. Deze minoren beïnvloeden echter niet het soort diploma wat je krijgt, iedereen studeert af in dezelfde algemene richting.

 

 • Wat kun je ermee doen?

Wanneer ik vertel dat ik toerisme studeer is het eerste wat veel mensen zeggen: oh dus dan word je reisleidster? Dit is echter niet per se het geval.

In Nederland heb je twee soorten toerisme: mbo toerisme en hbo toerisme. Zoals bij veel studies leer je bij mbo veel over het ‘frontoffice’ gedeelte en bij hbo veel over het ‘backoffice’ gedeelte. In het geval van toerisme word je bij mijn studie dus vooral opgeleid voor het deel van toerisme dat je niet ziet en achter de schermen gebeurd.

Een aantal dingen die je uiteindelijk kunt doen zijn bijvoorbeeld: werken bij een touroperator (zoals TUI),  het ontwikkelen van nieuwe reizen of het bijhouden van sales, werken bij een vvv of op de marketingafdeling van een stad of bestemming en veel meer.

Op de website van mijn school staan de volgende voorbeelden:

Knipsel.JPG
Bron: Hogeschool Inholland

 

 • Ga je vaak op reis/ naar het buitenland?

Als je mijn blog al langer volgt heb je misschien gezien dat ik de afgelopen jaren veel in het buitenland geweest ben. Dit heeft deels met mijn studie te maken. In principe heb je elk jaar een studiereis. Zo ben in jaar 1 naar Berlijn geweest (georganiseerd door vierdejaarsstudenten), in jaar 2 naar Moskou en Sint-Petersburg en bij veel minoren die je in jaar 3 en 4 kunt kiezen heb je ook een studiereis.

Daarnaast heb je in het derde jaar de kans om voor vijf maanden in het buitenland te studeren en om vijf maanden in het buiteland stage te lopen. Je kunt dus redelijk vaak op reis gaan!

Daarnaast krijgen we op school vaak tips over manieren om goedkope vliegtickets te vinden en worden we enthousiast gemaakt om in onze vrije tijd ook op reis te gaan.

 • Waarom heb ik deze studie gekozen?

Ondanks dat ik al jaren gek ben op reizen was dat niet direct de reden om voor deze studie te kiezen. Ik heb altijd veel interesses in veel verschillende dingen en onderwerpen. Er is niet één onderwerp waar mijn passie ligt of waar ik me volledig op wil richten. Daarom was het voor mij belangrijk om een studie te kiezen waar ik veel verschillende kanten mee op kan.

Ik vond creative business erg interessant maar ook bijvoorbeeld webdesign, marketing, duurzaamheid en economie. Bij mijn studie leer ik over al deze onderwerpen en kan je je doormiddel van de minoren deels specialiseren in een bepaald onderwerp. Het is dus heel breed en dat paste precies bij wat ik zocht. En alles rondom reizen is natuurlijk extra leuk.

 •  Zou je de studie aanbevelen?

Ik zou mijn studie zeker aanbevelen, wel zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Op dit moment worden de talen Engels, Spaans en/of Duits aangeboden. Je moet dus wel iets hebben met talen en/of bereid zijn die te leren. Ook zijn er op een aantal momenten economische aspecten aan de opleiding waarbij je financiële berekeningen moet maken.

Wat ik een groot pluspunt aan de opleiding vind is de mogelijkheid om in het buitenland te studeren, dit is voor mij een geweldige ervaring geweest en zou ik aan iedereen aanbevelen.

Als je denkt dat de opleiding bij jou en je interesses past zou ik je hem zeker aanbevelen! Ik volg hem nu in ieder geval met veel plezier.

Mocht je nog vragen hebben over mijn studie over meer willen weten kun je altijd contact met me opnemen in de reacties!

Saskia

Hoi! Mijn naam is Saskia, afgestudeerd aan de bachelor 'Tourism Management' en de master 'Duurzaam Toerisme' Ik hou van varen, sporten, duiken en reizen. En dat laatste is ook de reden dat ik deze blog ben gestart! Ik ben gek op reizen en wilde graag mijn ervaringen met anderen delen. Op mijn blog deel ik daarom reisverslagen van mijn vakanties, reistips en allerlei andere dingen die mij interesseren!

Dit bericht heeft 0 reacties

 1. N.Roos

  Hallo Saskia, Met veel plezier heb ik je uitleg gelezen over je studie. Nu ben ik zeer benieuwd welke richting je gaat kiezen.
  Toen ik jouw leeftijd had waren er niet zoveel mogelijkheden om te kiezen. Ik ben misschien wel te vroeg geboren.
  Groeten en succes verder met je opleiding.

  1. saskiaroos

   Hoi tante Nel,

   Leuk dat je reageert! Omdat ik nu al in het laatste deel van het vierde jaar zit heb ik mijn gekozen richtingen al gehad! Ik heb de minoren ‘ondernemerschap (van september tot januari)’ en ’tourist experiences (februari en maart)’ gevolgd. Ook heb ik een minor ‘study abroad’ gedaan, dat was toen ik in Valencia was! Nu ga ik bijna beginnen met de laatste fase, het schrijven van mijn scriptie. Over een week ga ik naar Lapland, daar komt ook een blogpost over. Die foto’s zul je vast herkennen van toen jij daar was! 🙂

   Groetjes Saskia

 2. Lisanne

  Hi Saskia! Ik volg dezelfde studie, en moet binnenkort een keuze maken voor mijn vierdejaars minor. Vroeg me af wat jij van de minor ondernemerschap vond? Ik overweeg die minor te kiezen, en ben heel benieuwd!

  1. saskiaroos

   Hoi Lisanne, Ik vond de minor ondernemerschap erg leuk en zou hem zeker aanraden! Het was heel leerzaam om een echt ondernemersplan te schrijven (zeker wanneer je van plan bent een eigen bedrijf te beginnen) en er kwamen veel sprekers uit het werkveld langs voor een gastcollege, dat vond ik ook erg interessant.

   Wel moet je bij deze minor zelfstandig kunnen werken. Je doet je project of alleen of met 1 iemand samen dus het is wel anders dan de projecten tijdens de eerste drie jaren. Ik vond het persoonlijk erg prettig om zonder projectgroep te werken maar dat verschilt natuurlijk per persoon. Een deel van de lesstof was herhaling (bijvoorbeeld financieel management uit jaar 1 en 2) en een deel was nieuw, ik vond het niveau goed te doen en heb alles in 1x gehaald.

   Als ik nog een keer moest kiezen had ik weer deze minor gekozen! Ik hoop dat je hier wat aan hebt, veel succes volgend jaar 🙂

 3. saskiaroos

  Hi, ik zit normaal op de locatie Rotterdam dus voor mij was het ook langer reizen dan normaal. Ik had gemiddeld 2 a 3 dagen les per week, meestal was het 2 dagen. Ik vond de reistijd op zich wel te doen (ik was 1,5 uur onderweg) omdat het maar 2 dagen per week was. De docenten waren ook begripvol met de reistijd, je hebt elke week een half uur feedback met je docent. Soms was dat de enige les van die dag en dan mocht ik dat gesprek via Skype/ de telefoon doen. Verder kreeg je op school iets van 5 lessen per week en werkte je vooral thuis veel aan je project!

Geef een reactie